Hat év után elkészült a GIMP 2.10

gimp képszerkesztő fotószerkesztő
GIMP 2.10
Vágólapra másolva!
Nagy frissítés érkezett a legjobb ingyenes képszerkesztőhöz.
Vágólapra másolva!

Körülbelül hat évnyi fejlesztés után elkészült a GIMP 2.10 képszerkesztő alkalmazás. Az ingyenes és nyílt forráskódú szoftver szokás szerint Linux, macOS és Windows platformokon futtatható, bár hírünk írásakor még nem volt elérhető a windowsos telepítőkészlete, ám ezt a problémát legfeljebb néhány napon belül orvosolják majd a készítők. Az érdeklődők itt találják a szoftver hivatalos letöltési oldalát.

GIMP 2.10 Forrás: Origo

A GIMP 2.10 jelentősebb újdonságai közül kiemelhető, hogy a szoftver már minden képmanipulálásai művelethez a GEGL könyvtárat használja, ami számos művelet esetében észrevehető képminőségbeli és teljesítménybeli előrelépést jelent. Emellett bekerült a szoftverbe több új transzformációs eszköz és három grafikus téma, javultak a digitális festőeszközök, egyszerűbbé vált a színkezelés, már szerkeszthetőek a képek metaadatai, továbbá fotósok számára kitalált képjavítási effektekkel is bővült a képszerkesztő funkciókészlete.

Végül megemlítendő, hogy a GIMP meglévő eszközeinek jókora része is frissült valamilyen módon és mértékben, továbbá támogatottá váltak a OpenEXR, RGBE, WebP és HGT képformátumok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!