Börtön járt a börtön meghackeléséért

börtön franciaország fresnes település
A prison officer stands on September 20, 2016 in the prison of Fresnes, near Paris. / AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
Vágólapra másolva!
Ki akarta szabadítani az egyik ismerősét az amerikai férfi.
Vágólapra másolva!

A rabszöktetést is elérte a digitalizáció. Az Egyesült Államok Michigan államában 7 év és 3 hónap letöltendő börtönbüntetésre, emellett pedig 3 év további próbaidőre és 235 ezer dollár pénzbírságra ítéltek egy férfit, aki még a tavalyi év elején idő előtt ki akarta szabadítani az ismerősét a börtönből, méghozzá a börtönben használt rabnyilvántartó szoftver manipulálásával.

A kép csak illusztráció (egy Párizshoz közeli kisváros börtönében készült a fotó) Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A 27 éves Konrads Voits a bűncselekmény végrehajtásához hozzáférést szerzett a börtön számítógépes rendszeréhez, ehhez egy távoli hozzáférést lehetővé tevő kártevőt használt. Elsőként spam e-mailekkel próbálta rávenni a börtön alkalmazottait a malware telepítésére, de ez nem vált be, így végül a börtön informatikusait megszemélyesítve installáltatta a kártevőt a számítógépekre.

A börtön informatikai rendszeréhez való hozzáférés után Voits nagy mennyiségű bizalmas információt töltött le Washtenaw megye belső számítógépes hálózatáról, többek közt 1600 közalkalmazott felhasználói nevei, jelszavai, e-mailjei és személyes információi landoltak nála.

Végül átírta a börtön rabnyilvántartó szoftverében az ismerősének kiengedési dátumát, hogy azt előbb helyezzék szabadlábra. Ez azonnal feltűnt az alkalmazottaknak, értesítették az FBI-t a behatolásról.

Konrads Voitsot tavaly nyáron vette őrizetbe az FBI, decemberben beismerő vallomást tett, most pedig megkapta a büntetését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!