Majdnem dislike gombot tesztel a Facebook

facebook like szemüveg
2725322 10/24/2015 Facebook social network page. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
A cég értékesebbé és érdekesebbé tenné a kommentszálakat.
Vágólapra másolva!

Feltehetően az összes facebookozóban felmerült már a kérdés, hogy a közösségi hálózat miért nem kínál „Nem tetszik" gombot. Ennek elsősorban pszichológiai okai vannak, a cég így kívánja megvédeni a kontextus nélkül kritikáktól a felhasználókat. Persze mindig is nyilvánvaló volt az illetékesek számára, hogy valamit ki kellene találni a dislike helyett.

Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

A rendkívül limitált véleménykifejezés problémájának megoldását végül a szmájlis reakciókban találta meg a Facebook, a funkció most már jó ideje általánosan elérhető a bejegyzéseknél és a kommenteknél. Viszont a reakciók sem bizonyultak tökéletes megoldásnak: ugyan általánosságban véve ötletesek és kifejezőek, azonban a hozzászólások tartalmáról vagy minőségéről nem feltétlenül árulkodnak.

Éppen ezért is idén februárban újabb véleménynyilvánítási forma tesztelésébe kezdett a Facebook, amely most váratlanul egyes ausztrál és új-zélandi felhasználóknál is feltűnt. Az újdonság lényege, hogy pozitív vagy negatív szavazatot lehet adni a bejegyzések alatti hozzászólásokra, ami jelentősen befolyásolja a láthatóságukat.

Ebben az a ráció, hogy elméletileg népszerűség vagy hasznosság alapján kiemelhetőek és elrejthetőek a kommentek, így el lehet tüntetni például a kevés hozzáadott értékkel bíró véleményeket, helyettük előtérbe kerülhetnek a konstruktívabb vagy érdekesebb kommentek.

A rendszert nem véletlenül próbálja alaposabban tesztelni az élesítése előtt a Facebook, a hasonló megoldást használó Reddit tapasztalatai alapján kétélű fegyverről van szó: a felhasználók szeretnek bármiféle gondolkodás nélkül mindent leszavazni, amivel nem értenek egyet. Ez teljesen független attól, hogy az adott tartalom mennyire konstruktív, érdekes, vagy éppen elgondolkodtató.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!