Fotókból készítene VR-ban nézhető emlékeket a Facebook

facebook vr virtuális valóság
Újraalkotná VR-ban a fotókon és videókon megőrzött emlékeket a Facebook
Vágólapra másolva!
A technológia az emlékek új típusú újraélését tenné lehetővé.
Vágólapra másolva!

Négy évvel ezelőtt a Facebook kétmilliárd dollárért felvásárolta a virtuális valóság headsetek tervezésében úttörő munkát végzett Oculust. Mark Zuckerberg azzal indokolta az akvizíciót, hogy óriási potenciált lát a VR-ban: teljesen új típusú élményeket tehet lehetővé, így a jövőben nagy értéket jelenthet a közösségi hálózat számára.

Újraalkotná VR-ban a fotókon és videókon megőrzött emlékeket a Facebook Forrás: Engadget / Facebook

Egészen eddig a Facebook semmilyen radikális VR-os innovációval sem rukkolt elő, inkább csak nyilvánvaló fejlesztéseket hajtott végre, például lehetővé tette a headsetek tulajdonosai számára a virtuális terekben való találkozásokat. A chatszobákban 3D-s avatarok formájában jelennek meg a felhasználók.

Forrás: Engadget / Facebook

A vállalat fejlesztői konferenciáján pár napja csendben bemutatkozott az első ténylegesen újszerű fejlesztés: a Facebook munkatársai a fényképeken és videókon látható helyszínek VR-ban való leképezésével kísérleteznek.

Ez lehetővé tenné, hogy a facebookozók intenzívebben újraéljék az emlékeiket: valamilyen szinte újból ott lehessenek a gyermekük jól sikerült születésnapján, a legjobb nyaralásukon, vagy épp az iskolai osztálytermükben a ballagásukkor.

A konferenciára egy prototípust is vitt a Facebook, az Engadget egyik szerzőjének személyesen is sikerült kipróbálnia. Állítása szerint szürreális és álomszerű volt az élmény, részben mivel a fotókon látható teret pontokból építi fel a rendszer, egyáltalán nem realisztikus az ábrázolás.

Forrás: Engadget / Facebook

A demó során egy oaklandi otthonban lehetett sétálni, de persze az ilyen jellegű élmények csak akkor készíthetőek el, amennyiben alaposan körbe van fényképezve a 3D-ben újraalkotni kívánt tér. Egy sima fotó beolvasása esetén maximum egy hologramszerű csendéletet lehet képes legenerálni a rendszer.

A Facebook technológiája korai és kísérleti stádiumban van, a jelenlegi formájában biztosan nem lesz elérhető a nagyközönség számára. Viszont maga az ötlet tagadhatatlanul különleges, így nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogy mit sikerül kihozni belőle.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!