Taslit kapott a robothívója miatt a Google

FMG Flughafen München Pepper Roboter FMG,Pepper Roboter, müncheni repülőtér robot
Josie Pepper akcióban
Vágólapra másolva!
Sokakat megdöbbentett a napokban bejelentett Duplex.
Vágólapra másolva!

A Google I/O 2018 fejlesztői konferencia legérdekesebb fejlesztésének a Duplex bizonyult, a Google Asszisztens legújabb kiterjesztésének a nyáron indul majd a nyilvános tesztelése az USA-ban. A Duplexet arra találták ki, hogy a mobilozók nevében egyszerű telefonhívásokat hajtson végre, például időpontot kérjen a fodrásztól vagy asztalt foglaljon egy étteremben.

A kép csak illusztráció Forrás: Bernhard Huber Munich / Lufthansa

A szolgáltatás elég nagy port kavart azok körében, akik szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások jelenleg megfelelő felügyelet és jogi szabályozás nélkül történnek. Az váltotta ki az ellenérzést, hogy a Google megpróbálta szándékosan eltitkolni a Duplex által hívott személy elől a tényt, hogy egy géppel folytat telefonbeszélgetést.

A demó során lejátszott hívásokban a Duplex nem hozta a vonal másik végén lévő személy tudomására a kilétét, sőt: még aházott és hümmögött is, hogy minél emberibbnek tűnjön.

A botrányra válaszul a Google közölte, hogy ezt a problémát meg fogja oldani. A nyilvános tesztelés megkezdésének az idején a Duplex már a hívott fél tudomására fogja hozni, hogy

nem egy emberrel beszél.

A kritikusokat önmagában nem a Duplex koncepciója zaklatta fel, inkább csak a demó által is megerősített trend, miszerint a techcégek nem hajlandóak mérlegelni a fejlesztéseik esetleges társadalmi hatásait. Csak kitalálnak valamit, aztán nyaktörő sebességgel próbálják megvalósítani azt; minden egyéb megfontolás lényegtelen.

Pedig lenne miért gondolkodni a nagy képen is: az általuk készített technológiák jelenleg még csak befolyásolják az emberi kapcsolatokat, de a jövőben összefonódhatnak majd azokkal.

Ilyen még nem történt az emberiség története során, és beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha a techcégek illetékesei arrogánsan mindig csak számok, grafikonok, rövidtávú célok alapján döntenek, az emberi tényezőket pedig meg sem próbálják megérteni és figyelembe venni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!