Felmondással tiltakoznak a Google alkalmazottai

Air Force Works To Meet Increased Demand For Remotely Piloted Aircraft GettyImageRank2 Conflict Air Vehicle HORIZONTAL WAR Flying USA Nevada Photography piloted uas 2015 Indian Springs Mission Creech Air Force Base MQ-9 Reaper TRAINING Drone Indian Spring
Védelmezők váltják majd a kaszást (Reaper)
Vágólapra másolva!
Katonai drónokhoz fejleszt gépi tanulást használó objektumfelismerőt a cég.
Vágólapra másolva!

Komoly feszültség keletkezett pár hete a Google berkein belül, miután kiderült, hogy a vállalat megnyerte az Amerikai Védelmi Minisztérium egyik közbeszerzési eljárását. A Project Maven keretében olyan szoftvert kell fejlesztenie a cégnek, amely gépi tanulásos módszerrel drámaian felgyorsíthatja a katonai drónok felvételeinek az elemzését, felismeri és kategorizálja a videókon látható objektumokat és személyeket.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Isaac Brekken

A Gizmodo forrásai szerint a cégen belül már olyan négyezren írtak alá egy petíciót a szerződés felbontásáról, ám ez nem hatotta meg a Google vezetését.

Ennek hatására most körülbelül egy tucat munkavállaló döntött úgy, hogy inkább távozik a vállalattól.

A pontos indokok személyenként változóak: egyesek általánosságban véve kifogásolják a mesterséges intelligencia hadászatban való használatát, míg mások szerint a Maven feladatait mindig is embereknek kellene végezniük. A kiadvány olyanokról is tud, akik etikai helyett politikai megfontolásból mondtak fel.

Természetesen a Google már a botrány eredeti kitörésekor is reagált az ügyben. A cég állítása szerint a Maven nem csak rengeteg unalmas munkától kímélheti majd meg az elemzőket, de az életek mentése a projekt egyik deklarált célja. A Maven önmagában nem hoz majd döntéseket, egyszerűen csak megpróbálja kiemelni azokat a képkockákat vagy szakaszokat a drónos felvételekből, amelyeket meg kell vizsgálniuk az elemzőknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!