10 érdekes tény a tech univerzumból

2018.05.21. 16:25

A szórakoztatóelektronikai piac szinte követhetetlenül gyors fejlődést mutatott az elmúlt évtizedekben, így nem csoda, ha még azok is elveszhettek benne egy picit, akik amúgy igyekeztek tartani a lépést. Ilyenkor pedig óhatatlanul is kimarad néhány érdekes információ.

Mi itt a Techbázisnál úgy gondoljuk, hogy ez tarthatatlan, így ezentúl minden hétvégére összeszedünk néhány érdekes tényt, amivel a hétvégi összejöveteleken bárki elbűvölheti egy kicsit a társaságot.
Íme az első 10 tény előbb képekben, majd pedig felsorolásként is.

Érdekes tények képekben. A galériárt kattintson!Forrás: Origo
  1. Egy átlagos irodai alkalmazott az Egyesült Államokban naponta átlagosan 40 emailt küld, és 121-et kap.
  2. Egy CD lemezen az adattároló felület nagysága 89 négyzetcentiméter.
  3. A Samsungot 1938-ban alapították, és a vállalat eleinte zöldség-, gyümölcs- és halkereskedelemmel foglalkozott. Olyan, mintha ma a nagybani piac egyik pultjáról induló cég 80 év múlva a világ 10. legértékesebb vállalata lenne.
  4. A Videoton elődjét, a székesfehérvári Vadásztöltény, Gyutacs-és Fémárugyár Részvénytársaságot ugyanabban az évben, 1938-ban alapították, mint a Samsungot.
  5. 2017-ben a világon a legtöbbet Szaúd-Arábiában tévéztek az emberek, átlagosan 404 percet, azaz közel 6,5 órát naponta.
  6. A világ valaha volt legnépszerűbb személyi számítógépe továbbra is a Commodore 64, amelyből összesen 17 millió darabot értékesítettek. Ezt a számot azóta sem sikerült felülmúlnia egyetlen computernek sem.
  7. A valaha volt első MP3 formátumú dal Suzanne Vega Tom's Diner című száma volt.
  8. A világ egyik legfontosabb, legnagyobb szabású tech kiállítását, a berlini IFA-t (Internationale FunkAusstellung) 1930-ban maga Albert Einstein nyitotta meg.
  9. A Sony eredeti neve Tokyo Tsushin Kogyo volt, de miután Akio Morita, a cég társalapítója visszatért amerikai körútjáról, rájött, hogy a nemzetközi sikerhez egyszerűbb, könnyebben megjegyezhető névre van szükség. Ezért választották a Sony elnevezést, amely a latin „sonus”, azaz hang szóból származik. Egy másik történet szerint a „sonny boy” kifejezésből ered a márka neve, ami akkoriban a haladó szellemű fiatalokat jelölte Japánban. 
  10. A magyar televíziózás története 1954. január 20-án kezdődött, ekkor indította el Magyarország első televízióadója az első kísérleti adást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!