Valós időben elemzik a kínai diákok arckifejezéseit

Students knuckle down ahead of Gaokao China Chinese Handan Hebei No.1 High School student gaokao
Students at Handan No.1 High School do exercises for the upcoming annual college entrance examination, also known as Gaokao, in Handan city, north China's Hebei province, 23 May 2017. Students at Handan No.1 High School studied hard for the upcoming annual college entrance examination, also known as Gaokao, in Handan city, north China's Hebei province, 23 May 2017. The upcoming annual college entrance examination, also known as Gaokao, is an academic examination held annually in China. This examination is a prerequisite for entrance into almost all higher education institutions at the undergraduate level.
Vágólapra másolva!
Komoly ellenérzéseket váltott ki az iskolai megfigyelőrendszer.
Vágólapra másolva!

Már mostanra is ijesztő méreteket öltött a Kínában a lakosság megfigyelése, a tavalyi év végére olyan 176 millió biztonsági kamera képéhez fértek hozzá a hatóságot. Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy a jelenlegi tervek szerint az 1,3 milliárd fős népességű országban 2020 végére 626 millióra emelkedhet a hatósági üzemeltetésű térfigyelő kamerák száma, azaz a belátható jövőben átlagosan minden állampolgárra juthat majd fél megfigyelőkamera.

A kép csak illusztráció Forrás: Imaginechina/Hao qunying - Imaginechina/Hao Qunying

Hab a tortán, hogy a megfigyelőrendszerek egyre okosabbá válnak: a kamerák felvételeit gépi tanulást használó rendszerek automatizáltan is ellenőrizhetik, például arcfelismerő algoritmusokat futtathatnak a járókelők azonosítása érdekében.

Ezek ismeretében talán nem meglepő, hogy a Reuters beszámolója alapján a Hangcsoui 11-es számú Középiskolában pár hete megkezdődött egy diákokat megfigyelő rendszer tesztelése. A kamerarendszer valós időben elemzi az osztályteremben ülő diákok arckifejezéseit és testtartását, és ezek alapján pontozza, hogy mennyire figyelnek oda az órán. A tanárok folyamatosan figyelemmel követhetik a tanulók pontszámait a monitoraikon.

A padon való szunyókálásért nyilván elég sok pontlevonás jár.

Az iskolák igazgatója szerint a diákok egy hónap után „elfogadták" a kamerarendszert, és azóta javult az órai magatartásuk. Természetesen a megfigyelőrendszer sokakból komoly felháborodást váltott ki.

– írta a Weibo közösségi portálon egy kínai kommentelő.

A kamerarendszer hardverét és szoftverét megtervezett Hikvision nevű cég nem reagált a Reuters megkeresésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!