Vágólapra másolva!
Különleges kísérleti mozit készített a Nottingham Egyetem kutatója.
Vágólapra másolva!

A film nem interaktív médium, így például a nézők semmilyen módon sem képesek befolyásolni az éppen megtekintett mozi történetének az alakulását. Voltak már kísérletek ennek a megváltoztatására, amelyek során a nézők bizonyos pontokon tudatos döntéseket hozhattak, hogy merre szeretnék terelni az eseményeket.

The Moment Forrás: University of Nottingham

A Nottingham Egyetem kutatója most továbbment, a Richard Ramchurn által rendezett The Moment című filmet ugyanis EEG-fejpánttal kell nézni, amely az idegsejtek elektromos aktivitását regisztrálja.

A film története többféle módon alakulhat: van egy általános verziója, azonban ha az EEG-jelek alapján a néző kezdi elveszíteni az érdeklődését, akkor a lejátszószoftver alternatív jelenetekre váltva próbál csavarni a sztorin. Az utolsó jelenet kivételével a disztópikus jövőben játszódó The Moment minden egyes jelenetéből több verzió készült.

A mostani kísérletet az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy a nézők tudatos döntések helyett tudatalatti jelekkel befolyásolhatják az eseményeket.

Ramchurn szerint ez még csak a kezdet, a technika fejlődésével lehetőség nyílhat majd arra is, hogy a nézők például egy konkrét szereplő cselekvéseit befolyásolhassák az agyi jeleikkel. A kreatív felhasználási lehetőségek széles tárháza ellenére egyelőre senki sem számít az „elmeolvasás" mozikban való megjelenésére, részben mivel a kocepció lényege pont az, hogy minden egyes néző egy hozzá szabott verziót láthasson a filmből.

A The Moment premierje június 7-én lesz a Sheffield Doc/Fest fesztiválon, utána egy átalakított karaván járja majd az Egyesült Királyságot a filmmel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!