Zsebre vágható projektorral bárhol élvezheti a vb-döntőt

2018.07.12. 10:31

A projektorok általában viszonylag nagy, bumfordi téglák, épp emiatt sokkolta a Sony a világot idén tavasszal egy olyan vetítővel, amely mindössze akkora, mint egy okostelefon. Az előzetes információk alapján az MP-CD1 típusszámú, DLP technológiára épülő modell kifejezetten érdekes és életképes darabnak tűnt, így nagy várakozással vetettük rá magunkat.

Tényleg akkora....

Nem csalás, nem ámítás, ez a projektor tényleg zsebre vágható, hiszen valóban sikerült lehetetlen méretűre összenyomni.

15 centiméteres hosszúságához, 8,3 centiméteres szélesség, és mindössze 1,6 centiméteres magasság társul, a súlya pedig alig több negyed kilónál, egészen pontosan 280 gramm.

Az egész "mozink" elfér egy kisebb táskában...Forrás: Origo

Tehát egy ultramobil eszközről van szó, ami inkább hasonlít telefonra, mint projektorra. A dizájnnal egyébként nem vacakoltak sokat: az orrán van a lencse, oldalt a csatlakozók, azaz két USB a vezeték nélküli adatátvitelhez, egy HDMI, amin keresztül rá lehet tolni a tartalmakat, és egy fejhallgató kimenet, amibe értelemszerűen a megfelelő kábel segítségével egy nagy hangfalat is lehet dugni.

Képminőség

A szokásosnál kisebb méretű projektoroknál MINDEN esetben kompromisszum megkötésére kényszerül a felhasználó, ami a felbontást és a fényerőt illeti. A dolog hátterében egyszerű fizikai törvényszerűségek állnak, amelyeket ma még nem tudnak megkerülni a gyártók. Sajnos ezekkel a hiányosságokkal itt is meg kell küzdeni:

A maximális fényerő 105 ANSI lumen, ami a tizede-huszada annak, amit a hagyományos, otthoni házimozi vetítők produkálnak.

Ez pedig azt jelenti, hogy a használatához muszáj jól besötétíteni, egyébként semmit sem lehet látni a képből. De ha valaki tényleg szép színekre vágyik és nem akar lemondani a finom képrészletekről, annak ajánlott a minimálisra csökkentenie a külső fényt, amire nappal azért nem mindenhol van lehetőség.

Nézegessen képeket a Sony miniprojektoráról a fotóra kattintva!Forrás: Origo

A felbontásnál be kell érni 854 × 480 képponttal, ami ma, amikor a Full HD (1920 x 1080) is elavulttá válik, és a 4K (3840 x 2160) megállíthatatlanul terjed, kevés. A legnagyobb kontrasztarány 400:1, ami szintén elmarad attól, amit a „rendes” projektoroktól megszokhattunk. A tónusok egyébként ideális körülmények között, azaz sötétben, egészen szépek, a mozgásmegjelenítés pedig hibátlan. A modell a közepes vetítési távolságú eszközök seregét erősíti; ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 115 centiméterről 40, 230 centiről 80 hüvelykes kép létrehozására képes.

Hogy juttassuk el rá a filmeket?

A tartalmak legegyszerűbben a HDMI csatlakozón keresztül juttathatóak el rá. Tehát nem kell mást tenni, mint csatlakoztatni a kábel egyik végét a vetítőhöz, a másikat a médialejátszóhoz, játékkonzolhoz, notebookhoz vagy mobilhoz. Fontos, hogy a termék automatikusan téglalap alakúra húzza a vetített képet, még akkor is, ha a projektor csak egy asztalon fekszik. Semmit nem kell állítgatni, nem kell külön bekapcsolni, gyerekjáték az egész, mindenki meg tudja csinálni, így a termék használata még annak sem okozhat problémát, aki egyébként idegenül mozog az elektronikai eszközök univerzumában.

Vezeték nélküli úton is eljuttathatóak rá a tartalmak.Forrás: Origo

A modell egyik spéci tulajdonsága, hogy egyszerűen Miracast kompatibilissé varázsolható. Azaz az ezt a funkciót támogató telefonok és számítógépek képe vezeték nélkül tükrözhető rajta. Magyarán azt fogjuk látni a projektor által vetített képen, mint amit a mobil kijelzőjén vagy a monitoron, mindezt pedig úgy, hogy nem kell a kábelekkel szórakozni. Ez igen kényelmes és hasznos tulajdonság, de nincs ingyen, hiszen meg kell hozzá vásárolni a Microsoft Wireless Display Adapter nevű eszközt, ami olyan 20 000 forintba kerül. Az MP-CD1 ezen kívül sajnos semmilyen extra trükköt nem tud, tehát nem képes a különféle internetes tartalmak, így például a Netflix vagy a YouTube közvetlen elérésére, és a beépített médialejátszó alkalmazás is hiányzik belőle. Pedig ez utóbbi azért annyira nem kunszt, már vannak olyan jóval olcsóbb miniprojektorok, amelyekbe csak be kell dugni egy pendrive-ot vagy merevlemezt, és máris lehet filmezni, de erről itt le kell mondani.

Kérjük, lapozzon, a teszt a következő oldalon folytatódik...

Előző
  • 1
  • 2
Következő