Eszement memóriával állt elő az Intel

intel optane dc persistent memory ssd
Intel Optane DC Persistent Memory
Vágólapra másolva!
A számítógépek memóriafoglalatába illeszkedik az új SSD.
Vágólapra másolva!

Jelenleg két típusú memória van a számítógépekhez, okostelefonokhoz és táblagépekhez hasonló eszközökben: az extrém sebességű rendszermemória, továbbá a masszívan lassabb háttértár. A tempó mellett az a fő különbség a kettő között, hogy a számítógép kikapcsolásakor vagy egy áramszünet esetén a rendszermemóriából törlődnek az adatok, míg a háttértáron megmaradnak az információk.

Intel Optane DC Persistent Memory Forrás: Intel

Az Intel most bejelentette, hogy a belátható jövőben meg fogja változtatni ezt a klasszikus RAM + háttértár kombinációból álló architektúrát. A Optane DC Persistent Memory nevű memóriája első pillantásra egy teljes hosszúságú DDR4 foglalatba illeszkedő memóriamodulnak tűnik, de

gyakorlatilag egy SSD-ről van szó.

Sajnos pontos teljesítményadatokat nem közölt az Intel, de az új memóriamodulja lényegében ötvözi a rendszermemória esetében megszokott sebességet az SSD „nem felejtő" adattárolási képességével.

Ez lenyűgözően hangzik, de a fogyasztói piacra szánt eszközök esetében valójában semmi szükség sincs rá, hiszen az NVMe protokollt használó, csúcskategóriás SSD-k olvasási és írási sebessége már jelenleg is masszívan túlmutat a gyakorlatban szükségesen. Az Intel valójában az olyan szerverekbe szánja a memóriát, amelyek folyamatosan gigantikus mennyiségű adaton végeznek számítási műveleteket, például adatbázisokat kezelnek.

A gépi tanulás korában nagy szükség van az Optane DC Persistent Memory képességeire, hogy villámgyorsan és gazdaságosan el lehessen végezni az óriási adathalmazokon való munkát.

Az elképzelés szerint az új típusú memória a RAM és a háttértár közé ékelődik be, kettő helyett háromlépcsőssé teszi a memóriaarchitektúrát. A szerverek

  • továbbra is a rendszermemóriájukban tárolhatják az aktuális feladataik lehető leggyorsabb elvégzése szempontjából kritikus adatokat,
  • míg a kevésbé fontos információkat lementhetik az Optane memóriába,
  • az épp szükségtelen fájlokat pedig leküldhetik a lassú elérésű háttértárra.
Forrás: Intel

Az Intel új memóriáját elsőként a következő generációs Xeon processzorok fogják támogatni, a cég partnerei az idei év vége felé kezdhetik majd meg a technológia tesztelését. A legnagyobb kapacitású Optane modul 512 gigabájtos lesz, a processzorok egyenként legfeljebb 3 terabájtot kezelhetnek belőle.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!