Megmenekült a csődtől a ZTE

2018.06.08. 08:07

Újból vásárolhat amerikai technológiát a vállalat.

Megegyezett az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma és a ZTE, így a kínai gyártó mostantól kezdve újból képes lesz amerikai cégektől származó hardvereket és szoftvereket vásárolni. Ettől most áprilisban tiltották el a céget, azonban a kérdéses beszállítók nélkül működésképtelenné vált, így a mostani megegyezés szó szerint megmentette a csődtől.

Forrás: AFP/Lluis Gene

A megállapodás értelmében a túlélésért cserébe a cég további 1 milliárd dollár büntetést fizet, 30 napon belül lecseréli a komplett igazgatótanácsát és felsővezetését, továbbá 10 éven keresztül egy amerikai illetékesek által kiválasztott személyekből álló megfelelőségi csapatot fog fenntartani.

Az ügy háttere, hogy a ZTE kereskedelmi embargókat megsértve, fedőcégeken keresztül Észak-Koreának és Iránnak exportált amerikai technológiákat. Ezt kénytelen volt beismerni, mire az USA Kereskedelmi Minisztériuma 1,2 milliárd dolláros bírságot szabott ki a cégre, továbbá kötelezte a törvénysértésekért felelős alkalmazottainak megregulázására.

Az embargók megsértésében betöltött szerepüktől függően rosszabb esetben az elbocsátásukra, jobb esetben a bónuszaik megvonására kell gondolni.

Pár hónappal később kiderült, hogy a ZTE nagyrészt el kívánta sumákolni a szerződésben vállalt utóbbi kötelezettségeit, mire a minisztérium áprilisban az amerikai technológiákhoz való hozzáférés megtiltásával kőkeményen móresre tanította a céget. Még az is kérdéses, hogy a mostani megállapodás egyáltalán létrejöhetett volna Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnökök közbelépése nélkül.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!