Megmenekült a csődtől a ZTE

mwc2016 gali1
Workers prepare the ZTE Chinese company stand for the Mobile World Congress in Barcelona on February 20, 2016, before the start of the world's biggest mobile fair, held from February 22 to February 25. The mobile phone industry professionals will meet next week in Barcelona looking for a boost, in a slowed market, that could entail 5G technology, virtual reality or any other innovation in this sector in constant transformation. / AFP / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Újból vásárolhat amerikai technológiát a vállalat.
Vágólapra másolva!

Megegyezett az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma és a ZTE, így a kínai gyártó mostantól kezdve újból képes lesz amerikai cégektől származó hardvereket és szoftvereket vásárolni. Ettől most áprilisban tiltották el a céget, azonban a kérdéses beszállítók nélkül működésképtelenné vált, így a mostani megegyezés szó szerint megmentette a csődtől.

Forrás: AFP/Lluis Gene

A megállapodás értelmében a túlélésért cserébe a cég további 1 milliárd dollár büntetést fizet, 30 napon belül lecseréli a komplett igazgatótanácsát és felsővezetését, továbbá 10 éven keresztül egy amerikai illetékesek által kiválasztott személyekből álló megfelelőségi csapatot fog fenntartani.

Az ügy háttere, hogy a ZTE kereskedelmi embargókat megsértve, fedőcégeken keresztül Észak-Koreának és Iránnak exportált amerikai technológiákat. Ezt kénytelen volt beismerni, mire az USA Kereskedelmi Minisztériuma 1,2 milliárd dolláros bírságot szabott ki a cégre, továbbá kötelezte a törvénysértésekért felelős alkalmazottainak megregulázására.

Az embargók megsértésében betöltött szerepüktől függően rosszabb esetben az elbocsátásukra, jobb esetben a bónuszaik megvonására kell gondolni.

Pár hónappal később kiderült, hogy a ZTE nagyrészt el kívánta sumákolni a szerződésben vállalt utóbbi kötelezettségeit, mire a minisztérium áprilisban az amerikai technológiákhoz való hozzáférés megtiltásával kőkeményen móresre tanította a céget. Még az is kérdéses, hogy a mostani megállapodás egyáltalán létrejöhetett volna Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnökök közbelépése nélkül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!