Minden idők legdurvább foci-vb közvetítése jön!

sony, foci-vébé, közvettés, kamera, 4K
Sony kamerákkal közvetítenek majd.
Vágólapra másolva!
Az 1966-os foci-vb volt az első világbajnokság, amelynek meccseit élőben sugározta a televízió a Föld számos országában. Akkor még csak egy-két kamerát használtak mérkőzésenként, és sokáig érdemi változás nem is történt e téren. Az elmúlt néhány évtizedben viszont robbanásszerű fejlődésnek indult a tv-közvetítések technikai háttere, és ezáltal a színvonala is. Ennek a folyamatnak pedig most, a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon jutunk fel a jelenlegi csúcsára, hiszen szó szerint egy technológiai erődemonstráció révén jutnak el a képek és a hangok a nézőkhöz.
Vágólapra másolva!

És már nem is pusztán a televíziókészülékekre, hanem a számítógépek monitoraira és a mobilok kijelzőjére, hiszen már ott tartunk, hogy az ilyen típusú berendezéseken is élőben lehet követni az eseményeket.

Elképesztő számok

Tucatnyi helyszínen rendeznek majd mérkőzéseket, és a 12 stadion mindegyikébe telepítettek, csak a mostani alkalomra 34 (!!) teljesen egyéni, csakis a tv-közvetítésre szolgáló Sony kamerát.

Sony kamerákkal közvetítenek majd Forrás: Origo

Ezek között megtalálhatóak a Full HD és a 4K felbontású eszközök egyaránt, amelyeket oldalra, a kapu mögé, illetve a pálya fölé helyeznek majd el, valamint telepítettek olyan berendezéseket is, amelyeknek egyetlen feladata az, hogy a közönséget pásztázzák.

Emellett lesznek olyan kiemelt arénák, ahonnan 8K felbontásban is közvetítenek majd élőben mérkőzéseket.

A közel 400 kamera képe minden stadionban egy hatalmas közvetítő konténerbe fut be. Ez gyakorlatilag egy főhadiszállásként funkcionál, hiszen ezekben a többszobás komplexumokban találhatóak a különféle kiegészítő eszközök.

Így helyezik el a kamerákat a stadionokban. Forrás: Origo

Tehát a számítógépek, routerek, merevlemezek, szerverek, vezérlőpultok és nem mellékesen mintegy 1000 darab nagy felbontású monitor. Ezek a berendezések természetesen a jelenlegi csúcstechnológiát képviselik, de természetesen akadnak közöttük olyan komponensek, amiket máshol, más alkalommal már használtak. A rendszer komplexitását jól érzékelteti, hogy

összesen 53 000 darab kábelt használtak fel az összeköttetés megteremtésére, a vezetékek hossza pedig eléri a 650 kilométert. Csak viszonyításként, ez mintegy száz kilométerrel nagyobb távolság, mint Magyarország legnagyobb szélessége.

És mindez csak szikáran a meccsek közvetítésére vonatkozik. Azaz ebben a rengeteg termékben nincs benne az a számtalan kamera, számítógép, illetve egyéb kiegészítő, amit a helyszínen jelen lévő tévéstábok, magazinok és egyéb médiumok visznek magukkal. Több mint negyven országból érkeznek a helyszínre televíziós kommentátorok, és 150 különféle műsorszolgáltató vállalat (amelyek akár több csatornával is rendelkezhetnek) szórja majd a mérkőzéseket és tematikus adásokat világszerte. Egy szó, mint száz: A 2018-as oroszországi foci-vébén a háttérben egészen elképesztő, korábban sosem látott nagyságú és fejlettségű technológiai ökoszisztéma jött létre villámgyorsan úgy, hogy ezt a külvilág gyakorlatilag észre sem veszi.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!