Megjelenési időt kaptak az Intel videokártyái

2018.06.14. 08:07

Készülhet az AMD és az NVIDIA az új piaci szereplő érkezésére.

Alaposan felbolydulhat a jövőben az asztali számítógépekbe szánt videokártyák piaca, miután többek közt az AMD grafikus vezérlős részlegét évekig vezető Raja Koduri leigazolásával az Intel nagy erőkkel nekiállt a videokártyák fejlesztésének. Saját termékeivel a vállalat közvetlen konkurenciát kíván állítani az AMD Radeon és NVIDIA GeForce modelleknek.

Így nézett ki egy tipikus, Intel 740 chipsetes videokártyaForrás: AOpen

Az Intel most bejelentette, hogy a jelenlegi tervek szerint 2020-ban kerülhetnek majd piacra az új videokártyái. Sajnos ennél többet hivatalosan nem tudni a projektről, azonban a körülbelül két év múlva esedékes megjelenésből ítélve gyanús, hogy nem nulláról megtervezett grafikus processzor dolgozhat majd a termékekben, a GPU-jaik alapját az Intel processzoraiba integrált videovezérlők adhatják. Persze ez csak spekuláció, idővel majd kiderül, hogy min ügyködnek a mérnökök.

Érdekességként megemlítendő, hogy nem a jövőbeli modellek lesznek az Intel legelső, dedikált videokártyái. A cég 1998 elején dobta piacra az AGP csatolófelület népszerűsítésére szánt Intel 740-et, ám az teljesen versenyképtelen volt az akkoriban nagyon fogyó 3dfx és NVIDIA kártyákkal, pár hónap alatt el is tűnt a piacról.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!