Eladták a BitTorrentet

utorrent bittorrent android
uTorrent for Android
Vágólapra másolva!
Többek közt az uTorrent is új tulajdonoshoz került.
Vágólapra másolva!

A Variety és a TechCrunch belsős forrásokból megtudta, hogy új tulajdonosa van a BitTorrent Inc. vállalatnak. A céget Bram Cohen és Ashwin Navin alapították 2004 végén: az előbbi programozó találta ki magát a peer-to-peer BitTorrent protokollt és vezette a cég mérnöki tevékenységeit, míg az utóbbi évekig menedzselte a vállalkozás üzleti ügyeit; a nevéhez fűződik az uTorrent akvizíciója is.

uTorrent for Android Forrás: BitTorrent Inc.

A források szerint a BitTorrent új tulajdonosa a Ripple fizetési rendszeren is dolgozott Justin Sun, továbbá az általa alapított Tron nevű vállalat. A Tron egy „blokklánc technológiás média startupnak" titulálja magát, amely hosszú távú tervei között szerepel a médiaipar üzleti megreformálása és az internet decentralizálása. A BitTorrentet állítólag 140 millió dollárért vásárolta meg, a pénzt a saját TRX kriptovalutájának a kibocsátásából teremtette elő.

A jelenleg forgalomban lévő TRX-állomány körülbelül 4,6 milliárd dollárt ér, a TRX árfolyama hírünk írásakor 0,045 dollár (13 Ft) volt.

Az akvizíció során a BitTorrent teljes egészében, minden termékével együtt a Tron tulajdonába kerül, azaz többek közt a BitTorrent és uTorrent torrentkliensek, továbbá a BitTorrent Now médiaszolgáltatás is új gazdára lelt.

Sajnos hírünk írásáig sem a BitTorrent Inc., sem pedig a Tron nem kívánták kommentálni a felvásárlást. Az üzletről a múlt hét végén kaptak formális tájékoztatás a BitTorrent alkalmazottai, azonban specifikusan megtiltották nekik, hogy szóba álljanak a médiával.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!