[Frissítve] Haragra gerjesztette a Fortnite-rajongókat a Sony

fortnite epic games játék
Fortnite
Vágólapra másolva!
Csak a kisebbik gond, hogy szabotálja a keresztplatformos multizást.
Vágólapra másolva!

A videojátékos híreket követők valószínűleg jól tudják, hogy az elmúlt években a játékok multiplayer módjaiban elkezdtek ledőlni a platformok közti korlátok: egyre több játékban képesek egymás ellen játszani a számítógépeket, konzolokat és mobileszközöket használók. Még a híresen konzervatív Nintendo is felugrott a vonatra, egyedül a Sony görget folyamatosan akadályokat és limitációkat a közös móka elé.

Fortnite Forrás: Epic Games

Erre az egyik legjobb példa a free-to-play Fortnite Battle Royale. A PUBG-rivális jelenleg Windows, macOS, iOS, Nintendo Switch, PlayStation 4 és Xbox One platformokon érhető el. A futtatásához nem elég szimplán telepíteni a kívánt eszközre, de regisztrálni kell egy Epic Games felhasználói fiókot is, enélkül nem működik a platformfüggetlen játék.

Viszont jó hír, hogy az extra felhasználói fióknak hála a játékosok képesek szinkronizálni az adataikat a különféle platformok között, azaz például a PC-n létrehozott karakterükkel játszhatnak az Xboxon is.

Az alapvető helyzet tisztázása után nézzük, hogy mit tett már megint a Sony. A játék Nintendo Switchre írt változata a múlt héten jelent meg, a konzolgyártó pedig büszkén közölte a bemutatásakor, hogy a hardverét használók képesek a PC, Mac, Xbox One és mobilos rendszereken játszók ellen harcolni. A listáról hiányzik a PlayStation 4, ugyanis a Sony konzolján játszók csak a windowsosokkal, a macesekkel és a mobilosokkal játszhatnak együtt.

Ez a Sony miatt van így: a cég csak úgy járult hozzá a platformfüggetlen játékhoz, hogy a PlayStation 4-gyel rendelkezők nem keveredhetnek az xboxosokkal vagy a switchesekkel.

Mindez nem okozott óriási meglepetést. Ami viszont kiborította a bilit, hogy amennyiben valaki már összekapcsolta az Epic Games felhasználói fiókját a PlayStation Network fiókjával, az a Nintendo Switchre átugorva nem képes bejelentkezni abba.

A Fortnite azt írja, hogy sajnos létre kell hoznia egy teljesen új Epic Games-es fiókot (ezzel együtt pedig egy új karaktert), ha a Switchen szeretne játszani. Ugyan az Epic-fiók és a PSN-fiók szétkapcsolhatóak, de ez nem oldja meg a problémát,

Nem egy bugról van szó: a megkötés a Sony jóvoltából született, ráadásul a cég szó szerint azzal rázta le a magyarázatot váró játékosokat, hogy nem kívánja kommentálni a döntését.

A mostani botrány során kiderült, hogy valójában ez sem újdonság: az Xboxra áttérőkkel is ugyanígy kibabrál a Sony.

Ha valaki egyszer összekapcsolta az Epic- és a PSN-fiókjait, az

onnantól kezdve csak PC, PS4 és mobil platformokon tud bejelentkezni az adott Epic-fiókba.

A történet további érdekessége, hogy megszólalt az ügy kapcsán John Smedley is, ő a Sony Online Entertainment elnöke volt, a divízió egy ideje már Daybreak Games néven fut.

Állítása szerint az ő idejében pusztán anyagi okból zárkózott el a platformok közti játéktól a Sony: a cég nem akarta, hogy a játékosok például Xboxon vásároljanak fizetős tartalmakat, aztán pedig PlayStationön élvezzék azokat.

Frissítés: hírünk eredeti változatában hibásan állítottuk, hogy Androidon is elérhető a Fortnite. Egyelőre csak iOS-re tölthető le, de készül már belőle az androidos változat, heteken belül megjelenhet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!