Ingyen javítja a MacBookok klaviatúráját az Apple

macbook 2015 spacegray
Vágólapra másolva!
A jelek szerint megérte pereket indítani a vállalat ellen.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben beszámoltunk már a kellemetlen hírről, hogy súlyos problémák vannak a 2015-től piacra dobott MacBook, továbbá a 2016-tól elérhetővé vált MacBook Pro laptopok billentyűzeteivel. Ezekben a termékekben már a „butterfly" névre keresztelt kapcsolók dolgoznak, a vásárlók egy éppen elég nagy táborának komoly bánatára.

Apple MacBook (2015) Fotó: Csanádi Márton - Origo

A laptopok billentyűzetének gombjai alapvetően jól működnek, a probléma akkor kezdődik, mikor piszok kerül alájuk, ilyenkor részben vagy teljesen működésképtelenné válnak. A gombsapkákat nem lehet leszedni, ráadásul sűrített levegős sprayvel sem fújható ki alóluk a piszok, így a vásárlóknak szervizbe kell vinniük a notebookjaikat, mikor beragadnak a gombok. A garanciális idő alatt ingyen javítják a problémát, de utána megdöbbentő pénzeket kérnek el a munkáért, a cég ellen indított egyik csoportos per szerint 400-700 dollárért oldják csak meg a gondot.

Az Apple pénteken bejelentette, hogy az érintett laptopok esetében az első eladásuktól számított négy éven keresztül hajlandó ingyen szervizelni a billentyűzeteket.

Ez ugyan pozitív fejleménynek mondható (eredeti bejelentés itt), de a laptopok egy jókora részét valószínűleg négy évnél tovább használják majd a gazdáik, plusz nyilván a második vagy harmadik tulajdonosaiknak is gondot jelent majd a billentyűk beragadása.

Sajnos egy alapvető konstrukciós hibáról van szó, amit nem lehet ténylegesen javítani, így az Apple mostani felajánlása azért nem tekinthető túlságosan nagyvonalú gesztusnak, vagy legalábbis ilyen javítási költségek mellett nem.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!