Intim fotók és önéletrajzok a használt memóriakártyákon

uhans u200 teszt strapatelefon ütésálló
Kivehető a méretes telep, van külön microSIM, normál SIM és microSD foglalat
Vágólapra másolva!
Az eladók java nem törli az adatait a háttértárairól.
Vágólapra másolva!

A mobileszközeikben vagy a számítógépeikben korábban használt háttértáraikat eladók egyik jellegzetes típushibája, hogy vagy teljesen elfelejtik törölni, vagy nem megfelelően törlik az adatokat a háttértáraikról. Ennek köszönhetően a háttértárakat megvásárlók meglepően sok mindent kideríthetnek róluk, akár személyes információk vagy üzleti titkok is a birtokukba kerülhetnek.

Forrás: Origo

A brit Hertfordshire Egyetem kutatói az elmúlt négy hónapban végeztek egy mini kutatást a témában, összesen 100 darab használt SD és microSD kártyát vásároltak különféle boltokban és az interneten. Ezután megnézték, hogy látszik-e rajtuk valami tartalom, továbbá adathelyreállító szoftvereket futtattak rajtuk.

A kártyák többségét mobilokban használták, de kamerákba, navigációs eszközökbe és drónokba berakottak is kerültek hozzájuk.

A végeredmény nem okozott csalódást: a kártyák körülbelül kétharmadáról sikerül valamilyen módon fájlokat visszaállítaniuk. Ezek az adatok között pornó, meztelen képek, szelfik, útlevél-másolatok, kontaktlisták, navigációs fájlok, önéletrajzok, böngészési előzmények, igazolványszámok és egyéb személyes dokumentumok is akadtak.

Forrás: Sandisk

A kutatók rámutattak, hogy a háttértárak eladása előtt nem elég kijelölni a rajtuk lévő fájlokat, és megnyomni a DEL gombot: ebben az esetben az állományok fizikailag rajta maradnak az eszközökön, csak nem látszanak a fájlkezelőben,

így könnyen visszaállíthatóak.

Helyette két dolgot tehetnek ez eladók: vagy teljes formázást (nem gyorsformázást!) kell végrehajtaniuk a háttértáron, vagy különleges adatmegsemmisítő alkalmazást kell használniuk. Utóbbiakból minden platformra létezik jó néhány ingyen használható.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!