Egyre nagyobb bajban vannak a kalózoldalak

windows xp kalózkodás warez
Windows XP Pirate Edition
Vágólapra másolva!
Kezdenek belejönni a pénzcsapjaik elzárásába az ügyvédek.
Vágólapra másolva!

A jogvédők éveken keresztül totális szélmalomharcot vívtak a kalóz portálokkal, hiszen az üzemeltetőik és a felhasználóik perlésével próbáltak véget vetni a rajtuk történő jogsértésnek. Ez sehova sem vezetett, így a jogvédők újabban masszívan hatékonyabb taktikára váltottak: megpróbálják anyagilag lehetetlenné tenni a fájlcserélő oldalak működtetését.

Windows XP Pirate Edition Forrás: Lauri Rantala / Flickr

Ehhez a taktikához folyamodott a Fülöp-szigetek legnagyobb médiacége is, az ABS-CBN mostanra számos pert nyert a tartalmait megosztó kalózportálok ellen, ezeket az USA Florida államában indította. A kisebb-nagyobb kártérítések és elkoboztatott domaincímek ellenére az ügyvédeinek legnagyobb sikere, hogy elérték a bíróságon a kalóz portálok pénzcsapjainak az elzárását.

A kérdéses portálok hirdetésekből szerzik a bevételeiket. A rajtuk betöltődő reklámkódokat átböngészve megállapítható, hogy mely cégektől érkeznek a hirdetéseik, továbbá

a kalóz webhelyek egyedi partnerazonosítóira is fény derül.

Az azonosítók alapján a bíróság kötelezte a hirdetőcégeket arra, hogy adjanak részletes tájékoztatást a portálok anyagi helyzetéről, fejezzék be a velük való együttműködést, továbbá a jogerős döntések meghozataláig fagyasszák be a függő kifizetéseket.

További érdekesség, hogy a hirdetéskiszolgálók által átadott információkból kideríthető, hogy a kalózoldalak üzemeltetői milyen PayPal-fiókokba vagy bankszámlákra kérik a hirdetésből befolyt jutalékok kifizetését. Az információk birtokában a bíróság a fizetésfeldolgozó rendszerek, a bankok és egyéb pénzparkoltató szolgáltatások esetében is el tudja érni a kalózoldalakkal való együttműködés megszüntetését, a meglévő számlafedezetek befagyasztását.

A fájlcserélők működtetése komoly költségekkel jár, így ha sikerül hatékonyan kivitelezni a fenti taktikát, akkor kivéreztethetőek a warez webhelyek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!