Rendszámtáblákkal kereskednek a bevásárlóközpontok

rendszám
Vágólapra másolva!
Elérhetővé teszik a hatóságok számára a leparkolt autók azonosítóit.
Vágólapra másolva!

Nagy csendben újabb szintre lépett a rendfenntartás privatizációja az Egyesült Államokban. Az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet leleplezte (via The Verge), hogy Irvine Company Retail Properties három szabadtéri bevásárlóközpontja is rögzíti a leparkoló autók rendszámtábláit, majd az adatbázist elérhetővé teszi a rendfenntartó erőknek.

A kép csak illusztráció Forrás: Platesmania.com

A három bevásárlóközpont mindegyike a Kalifornia állambeli Orange megyében található, a jelek szerint a cég 2016 óta egészíti ki ilyen módon a bevételeit. További érdekesség, hogy az egész táblagyűjtési és eladási biznisz mögött valójában a Vigilant Solutions nevű cég áll, az Irvine csak a helyet és a lehetőséget biztosítja számára a rendszámtáblákkal való üzérkedésre.

Mint kiderült, a Vigilant Solutions

havonta olyan 100 millió darab rendszámtáblát rögzít az Egyesült Államok területén,

az eszközeit ezek az említett bevásárlóközpontokhoz hasonló helyekre telepíti. Összesen háromezer rendfenntartó szervezettel van adatmegosztási szerződése, ennyi rendőrség és egyéb hatóság kereshet az adatbázisában.

Az Irvine Company Retail Properties többek közt azzal védekezik, hogy a weblapjának egy eldugott részében olvasható, hogy a 46 darab közül „egy vagy több" bevásárlóközpontjánál folyik a rendszámtáblák rögzítése.

Magyarán technikailag soha sem volt titok a Vigilanttel való együttműködése, arról pedig nem a cég tehet, hogy senki sem olvassa a weblapján jól eldugott dokumentumokat.

Az általános adatvédelmi tájékoztatójában egyébként utalás sincs az együttműködésre, egy másik dokumentumra hivatkozik a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!