Tojik a warez szoftverek árulására a gigawebáruház

Horizontal
Chief Operating Officer and Co-Founder of Flipkart, Binny Bansal speaks during the launch of Flipkart's Largest Fulfillment Centre on the outskirts of Hyderabad on October 30, 2015. Flipkart is India's leading e-commerce marketplace offering over 30 million products across 70 plus categories including Books, Media, consumer Electronics and Lifestyle. AFP PHOTO / NOAH SEELAM / AFP PHOTO / NOAH SEELAM
Vágólapra másolva!
Bejelentést tett egy netező, irrelevánsnak titulálták az észrevételét.
Vágólapra másolva!

A hamarosan az amerikai Walmart 77 százalékos tulajdonába kerülő Flipkart az egyik legsikeresebb indiai startup, az ország legnagyobb online piacteréről van szó. Az Amazonhoz hasonló rendszerben működő webáruház ugyan nem apróhirdetéses portál, de gyakorlatilag bárki bármit árulhat rajta.

Binny Bansal, a Flipkart társalapítója és a Flipkart Group vezérigazgatója Forrás: AFP/Noah Seelam

Ebből fakadóan persze rengeteg a gyanús eladó a Flipkarton, a TorrentFreak beszámolója alapján egyesek még bevallottan kalóz PC-játékokat is árulnak rajta. Ezeket úgy lehet felismerni, hogy a címeikben benne van az „offline" kifejezés, plusz a leírásaikban a telepítési instrukciók, adott esetben

a crackelés menete is.

Ez nemrég egy kalózkodást nem szívlelő vásárlónak is feltűnt, így konkrét példaként a FIFA 18 kalóz kópiáját felhozva panaszt tett a Flipkart vevőszolgálatán, a termék adatlapján lévő kérdezőgombon keresztül.

Crack mellékelve, termékkulcs nem kell; 50 százalékos leárazás után mindösszesen bő 3000 forintba kerül a warez játék Forrás: Origo

Nagy meglepetésére a válaszüzenetben azt kapta, hogy észrevételét irrelevánsnak tartja a webáruház, ugyanis formailag rossz helyre küldte. Ez még hagyján, a Flipkart webhelye szerint a szellemi tulajdonokkal való visszaélés jelentésére csak e-mailben van lehetőség.

Ami viszont érdekes, hogy a bejelentő levélben rengeteg információt kell meghatározatlan formában megadni, ráadásul az egyik szabály szerint csak olyanok jelenthetnek be visszaéléseket, akiknek a szellemi tulajdonaival visszaéltek, vagy akiknek meghatalmazásuk van a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogkezelésre.

Ezek szerint a Flipkart nem kíván foglalkozni a warez szoftverekkel, hacsak nem a fejlesztőik vagy a kiadóik panaszkodnak miattuk. A vásárlók valójában nem is jelenthetnek semmilyen jellegű termékhamisítást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!