Megkezdődött a merevlemezek kihalása

western digital we merevlemez hdd
Western Digital merevlemez
Vágólapra másolva!
Bezárja az egyik legrégebbi gyárát a Western Digital.
Vágólapra másolva!

Néhány héttel ezelőtt örömmel adtuk hírül, hogy a legújabb generációs memóriachipek kapacitásnövekedése, továbbá a tömeggyártásuk felpörgése miatt mostantól aránylag folyamatosan csökkenhet az SSD-k ára. Ez már abszolút meglátszik a hazai bolti árakon is, például az 500 GB körüli kapacitású SATA SSD-k tisztességes tábora becsúszott a 25-30 ezer forintos árszegmensbe. Két héttel ezelőtt a kérdéses meghajtókért még 30 ezer forint feletti összegeket kértek a boltok.

Western Digital merevlemez Forrás: Western Digital

Most tulajdonképpen hivatalossá vált, hogy megkezdődött a merevlemezek kihalása: a The Register értesüléseit megerősítve a Western Digital közölte, hogy a csökkenő kereslet miatt a 2019-es naptári év végéig bezárja a malajziai Petaling Jayában lévő üzemét. A 93 ezer négyzetméteres létesítményt még 1973-ben hozta létre a cég, eredetileg félvezetők gyártására használta, 1994-ben állította át merevlemezek előállítására.

A gyár bezárása után kettőre csökken a WD merevlemezeket előállító üzemeinek száma. Mindkét megmaradt létesítmény Thaiföldön található, ezek 68 ezer és 158 ezer négyzetméteresek.

Aránylag jó hír a maláj kormány számára, hogy a Western Digital az országban tartja az SSD-gyártását, a következő hónapokban indul majd a második gyáregységében az eszközök tömegtermelése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!