[Frissítve] Javítható a MacBook Prók túlhevülése

apple macbook pro 2018 laptop notebook
Apple MacBook Pro (2018)
Vágólapra másolva!
Egyetlen szoftverfrissítéssel az elvárt szintre nőhet a teljesítményük.
Vágólapra másolva!

Amilyen csendben jelentette be az új MacBook Pro laptopokat az Apple, annyira nagy médiavisszhangot váltottak ki. Először is az iFixit jóvoltából kiderült, majd egy kiszivárgott javítási dokumentumból bizonyítást nyert, hogy a cég nagyrészt megjavította a Butterfly kapcsolós klaviatúrájának a billentyűberagadási problémáját, bár ezt vélhetően az ellene folyó perek miatt nem hajlandó publikusan elismerni.

Apple MacBook Pro (2018) Forrás: Apple

A jó után jött egy rossz hír is: a Core i9-es csúcsmodellel az élen az új notebookok komoly terhelés alatt nem képesek tartani az elvárt sebességet, a túlhevülés elkerülése érdekében ugyanis a processzoruk automatikusan és durván lekorlátozza a saját órajelét.

Most szuper fejleménnyel szolgálhatunk az utóbbi ügyben: a Notebookcheck nyomozása során kiderült, hogy a túlhevülés mögött valójában nem a laptopok hűtőrendszerének elégtelen teljesítménye áll, hanem egy szoftveres probléma:

az Apple elfelejtette beállítani a processzorok vezérlőszoftverében, hogy azok maximum mennyi hőt termelhetnek.

A Notebookcheck munkatársai manuálisan beállították a szükséges értékeket, mire CineBench alkalmazásban a 13 hüvelykes és Core i5-ös laptop teljesítménye 10 százalékkal, míg a 15 hüvelykes és Core i7-es modellé 20 százalékkal nőtt.

Mindezt úgy, hogy a notebookok immáron konzisztensen képesek voltak nyújtani az elvárt teljesítményt.

Az Apple elméletileg egyetlen szoftverfrissítéssel képes lesz megoldani beállítási malőrt, remélhetően nem kell sokat várni a patch megérkezésére.

Talán soha nem derül ki, hogy miként sikerült ekkora szarvashibát véteniük az Apple illetékeseinek.

Frissítés: elérhetővé vált a javítás, a macOS frissítéskezelőjén keresztül telepíthető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!