Betiltották a mobilozást a francia iskolákban

2018.08.01. 12:06

Már a szünetekben sem lehet használni a készülékeket.

A francia parlament alsóháza nagy csendben elfogadott egy törvényt, amely alapján a most szeptemberben kezdődő tanévtől az iskolás gyerekek jókora része egyáltalán nem használhat semmiféle mobilkütyüt az iskolákban. Három kivétel van a szabály alól: a 16. életévüket betöltöttekre és a hivatalosan elismert fogyatékossággal élőkre nem vonatkozik az új törvény, továbbá az oktatás részét képező kütyüzés is megengedett.

Forrás: 123rf

A francia iskolákban 2010 óta konkrétan illegális a tanítási órák alatt a mobileszközök használata. Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter szerint a mostani új törvény célja, hogy

a gyerekek mobilozás helyett inkább szocializálódjanak az órák közti szünetekben.

Látszólagos szigorúsága ellenére a törvény jó eséllyel nem tesz majd érdemi különbséget: nem írja elő az iskolák számára, hogy milyen módon kellene betartatniuk a törvényt, továbbá milyen büntetést kell kiszabniuk a törvényt megsértő diákokra. Pár hónappal ezelőtt még arról volt szó, hogy a diákok telefonjait el kellene zárniuk, de az iskolák jókora részének sem pénze, sem pedig helye nem lett volna a szükséges szekrények telepíttetésére.

Jó eséllyel azonnal előkerülnek majd a mobilok, amint hátat fordít a folyosón járőröző tanár.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!