Okoshangszórók is védhetnek a betörők ellen

Sad confused old woman peeps through venetian blinds Aging Process Alzheimer's Disease Anxiety Blinds Burglary Color Image Concepts Confusion Crime Distraught Examining Fear Female Frowning Geriatrics Horizontal Human Eye Human Hand Loneliness Looking Loo
An old woman peeps through the slats of a venetian blind, looking sad and worried. She could be concerned about security, a lonely shut-in or even have Alzheimers Disease.
Vágólapra másolva!
Érdekes képeséggel bővült az Amazon Echo repertoárja.
Vágólapra másolva!

A betörők elleni védelem szóba kerülésekor a többségnek a biztonságos zárak és a riasztóberendezések jutnak az eszébe, azonban az otthonok egyre okosabbá válásával további módszerek válhatnak széles körben elérhetővé. Valószínűleg már sokan hallottak arról, hogy egyes biztonsági rendszerek képesek például maguktól kapcsolgatni a villanyokat, azonban a Hippo Insurance biztonsági cég most olyan megoldással állt elő, amelynek nincs telepítési költsége.

Forrás: Getty Images/Don Bayley/Rapideye

A cég egy olyan alkalmazást fejlesztett az Amazon Echo okoshangszóróra, amely segítségével a felhasználók hosszú beszélgetéseket játszhatnak le a távollétükben. Az ötlet végtelenül egyszerű: a betörők többsége senkivel sem kíván találkozni a kirabolni kívánt otthonokban, így a beszélgetéseket meghallva remélhetően inkább a továbbállás mellett döntenek.

Elsőre viccesnek hangozhat az ötlet, de a 30 évig kaliforniai rendőrként szolgált, jelenleg pedig a Police Foundation szervezet elnökeként funkcionáló Jim Bueermann tapasztalatai szerint beválhat. Ő eddig is az javasolta az érdeklődőknek, hogy a távollétükben hagyjanak bekapcsolva egy tévét vagy rádiót, parkolják az autójukat a kocsibeállóra, hosszabb vakáció esetén pedig kérjék meg a barátaikat a levelesládájuk kiürítésére.

Egyik módszer sem bombabiztos, de a tapasztalatai alapján az efféle lépések képesek érdemben csökkenteni a betörések kockázatát.

A biztosító jelenlegi megoldásának a negatívuma, hogy csak olyan fél tucatnyi beszélgetés áll rendelkezésre a programban, így a leckéjüket elvégző betörők mind a szöveg, mind pedig a beszélők hangjai alapján felismerhetik azokat.

Ekkor hirtelen kontraproduktívvá válhat a védelem, hiszen nagyon kicsi az esélye annak, hogy bárki kíváncsiságból hallgassa ezeket beszélgetéseket; szinte biztosan üres az ingatlan.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!