Rástartolt a kütyünetre a T-Systems

Just Eat szállító robot
LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 28: A general view of the Just Eat Robot making a delivery on the streets of Greenwich on November 28, 2016 in London, England. Just Eat, the world's largest online takeaway food company, and Starship Technologies have changed the face of home delivery by making the world's first online food delivery using a self-driving robot in Greenwich, South East London. After five months of exhaustive testing in the area, the first live delivery signals the next step in this revolutionary pilot program which will see local Just Eat customers receive automated robot deliveries in Greenwich. There are plans to expand the program across London in 2017. (Photo by Tristan Fewings/Getty Images for Just Eat)
Vágólapra másolva!
Iparági partner- és fejlesztési programot hirdet az IoT területen működő fejlesztőknek és piaci szereplőknek a T-Systems.
Vágólapra másolva!

A program a gépek közötti kommunikáció keskenysávú infrastruktúráját, annak alkalmazási lehetőségeit igyekszik minél szélesebb körben elterjeszteni. A partnerprogram keretében a T-Systems speciális fejlesztői csomagot biztosít a legmodernebb IoT technológia iránt érdeklődő vállalkozásoknak és segíti az akár még ötletfázisban lévő fejlesztések kidolgozását is.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images for Just Eat/Tristan Fewings

Bár a világ távközlési trendjeit ma még a szélessávú, nagy adatátvitelre képes mobilinternet kínálta lehetőségek határozzák meg, a jövőt éppúgy alakítják majd a gépek közötti kommunikációt támogató, keskenysávú (Narrow Brand IoT, NB-IoT), minimális adatmennyiséget hordozó megoldásai. Az adatokat gyűjtő, megosztó és elemző eszközök: az okos mérőóra, az áru nyomonkövetés valamint az eszköz-felügyelet – például a háztartási eszközök távoli szabályozása - már ma is jó példát adnak az IoT és machine-to-machine (M2M) alkalmazási területeire.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az alacsony adatforgalmú felhasználási területeket azonban csak költségesen lehet kiszolgálni meglévő szélessávú mobilhálózatokon (GPRS, 3G, LTE) keresztül. A különböző berendezések egyszerű és költséghatékony összekapcsolása az üzleti ügyfelek természetes igénye, s erre a keskenysávú infrastruktúra jelenti a műszakilag is hatékony megoldást.

Számos alkalmazási területen ugyanis nem a szélessávú adatátvitel a fő kritérium, hanem a kiemelkedő beltéri és kültéri lefedettség, az alacsony költségszint és a magas szintű folyamatos rendelkezésre állás.

Az NB-IoT a dolgok internete számára kifejlesztett új, alacsony költségű és energiafelhasználású hálózati technológia. Lényege, hogy alacsony sávszélességű kommunikációval (600b/s - 250 kB/s) nagyszámú, ám kisméretű és egyszerű berendezés köthető rendszerbe. Az alacsony adatforgalom illetve a keskenysávú kommunikáció hosszú, akár több éves akkumulátor élettartamot biztosít a kapcsolatot használó eszközök számára.

A globális 3GPP szabványon alapuló technológia biztonságot jelent a fejlesztés számára illetve nemzetközileg is értékesíthetővé teszi a hálózatra fejlesztett terméket, szolgáltatást.

A technológia elsősorban olyan felhasználási területeket és alkalmazásokat céloz meg, melyeket a ma meglévő hálózatokon alkalmazott megoldásokkal nem lehet hatékonyan kiszolgálni. Ilyenek lehetnek a közüzemi szolgáltatások – például a szemétszállítás racionalizálása, vagy az okos mérőórák alkalmazása -, a háztartási gépek hálózatba kapcsolása, vagy a logisztikai területen a különböző eszközök nyomon követése vagy éppen azok állapotának folyamatos figyelése.

A felhasználási területek száma rendkívül nagy, ezért a T-Systems Magyarország partnerprogram indítása mellett döntött.

A programban egyedi ajánlattal, közösségi felülettel, valamint szakmai találkozók, workshopok szervezésével segíti üzleti vagy fejlesztő partnereit, akik így gyorsabban eljuthatnak a dinamikusan fejlődő internetes piachoz, magasabb minőségben szolgálhatják ki ügyfeleiket és program segítségével kölcsönös együttműködést teremtve új irányba terjeszthetik vállalkozásukat.

A T-Systems ezen szempontokat szem előtt tartva alakította ki partnerei számára a 2018. december 31-ig tesztelési és fejlesztési célra felhasználható ajánlati csomagját. A csomag 500 kB adatforgalmat biztosít a SIM-kártyák igénybevételével, de ezen túl fejlesztői közösséget biztosít és szükség esetén egyéni támogatást is nyújt a dolgok internetéhez. A közösség tagjai tanácsokkal, tapasztalatuk megosztásával segíthetik egymást a fejlesztésben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!