Belebukott a plagizálásba az IGN szerkesztője

dead cells videojáték
Dead Cells
Vágólapra másolva!
Több alkalommal is részben lenyúlta mások játékkritikáit.
Vágólapra másolva!

Komoly botrány tört ki a múlt héten az egyesült államokbeli gamer sajtóban, miután a kevésbé ismert Boomstick Gaming YouTube-csatorna nyilvánvaló plagizálással vádolta meg az IGN-t, az egyik legnagyobb és legismertebb gamer magazint. A vádaskodásra a médiamunkások és a játékosok egyaránt felkapták a fejüket: közel sem hétköznapi állításról van szó, ráadásul még a valóságalapja is elég könnyen megítélhető.

Dead Cells Forrás: Motion Twin

A vádaskodó csatornának a Dead Cells című játék IGN-féle, írott és videós formában is elérhető kritikájával támadt problémája, egy dedikált videót szentelt a kettő összehasonlítására. Némi gondolkodás után az IGN törölte a saját tesztjének írott és videós verzióit, az írott kiadás helyén bocsánatkérő szöveget jelentetett meg, felvette a kapcsolatot a Boomstickkel, továbbá elbocsátotta a kritikája szerzőjét.

Filip Miucin, az IGN-es anyag írója egy YouTube-ra feltöltött videóban azzal védekezett, hogy a cikke megírása előtt más forrásokból is tájékozódott a játékról, és véletlenül sikerült

szerkezetében és mondanivalójában is feltűnően lemásolnia a Boomstick tesztjét.

Ezzel nem ért véget a történet, ugyanis némi kutakodás után kiderült, hogy Miucinnak korábban a NintendoLife magazin FIFA 18, továbbá az Engadget-féle Metroid: Samus Returns kritikákból is sikerült átemelnie néhány kissé átírt bekezdést. Ezek a videós tesztek a saját YouTube-csatornájára kerültek ki, és még azelőtt készültek, hogy munkát kapott volna az IGN-nél.

Az új plágiumvádakra válaszol Miucin csendben törölte a magyarázkodó videóját, azóta semmilyen nyilvános online csatornán sem szólalt meg az ügyben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!