Gyorsítana a lapbetöltésen a Chrome

google chrome
Sundar Pichai
Vágólapra másolva!
Egyes webhelyek már régóta használják a tesztelés alatt álló eljárást.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel mindenki találkozott már olyan weblappal, amelyet a böngésző betöltöttnek jelzett, ám a lefelé görgetése közben mégis folyamatosan töltődtek be rajta a képek. Ezt az eljárást lazy loadingnak nevezik a webfejlesztők, és két célja van: egyrészt sokkal gyorsabban böngészhetővé válnak tőle a weboldalak, másrészt pedig sávszélességet és adatforgalmat spórolhatnak meg vele a webhelyek és a látogatók. Elképzelhető, hogy a látogatók csak a weblap feléig görgetnek, majd bezárják a böngészőfület, ilyenkor a meg sem jelent képeket nyilván nem volt értelme átküldeni a hálózaton.

Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Úgy tűnik, hogy a Google Chrome a nem túlságosan távoli jövőben saját magától, az összes webhelyen használni fogja a lazy loadingot, ráadásul a képek mellett az iframe elemeknél is. Az utóbbiak segítségével a fejlesztők általában más internetes kiszolgálókról származó tartalmakat szúrnak be a weblapokba.

A lazy loading manuálisan már aktiválható a Google Chrome korai fejlesztői kiadásában. Egyelőre nem világos, hogy a teljesítménynövelő és adatkímélő újítás mikor landolhat a böngésző stabil kiadásában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!