Öt tipp a tökéletes tűzijátékfotóhoz

tűzijáték, fotó
Ez már nem egy rosszul sikerült darab!
Vágólapra másolva!
A tűzijáték minden évben rengeteg embert vonz Budapestre. Ilyenkor a Duna partjainak belvárosi szakasza mindig zsúfolásig megtelik. Ebben az óriási tömegben pedig mindig vannak olyanok, akik nem elégednek meg a nézelődéssel, hanem meg is szeretnék örökíteni a csodás fényeket.
Vágólapra másolva!

Nekik gyűjtöttünk össze egy csokor jótanácsot, melyek segíthetnek a tökéletes fotó elkészítésében:

1. Az eszköz nagyon fontos

A tűzijáték fotózása nem egyszerű kihívás elé állítja a fényképezőket. Nem mindegy tehát, hogy mivel próbáljuk ki ezt a sportot. Alap tükörreflexes gépek már jók lehetnek, erősebb kompakt masinák is, a mobiltelefonok közül viszont inkább a durvább darabokkal készíthető csak olyan kép, ami akár már monitorméretben is élvezhető.

A komolyabb darabokon már külön tűzijátékmód is található, ezt mindenképp érdemes kipróbálnunk.

2. Hagyjuk otthon a vakut!

A legfurább, amit az ember koncerteken, olimpiai megnyitókon vagy akár tűzijátékon lát, az az, hogy a nézők közt szinte állandó a vakucsillogás. Ez azért fura, mert ilyenkor látszik, hogy az emberek nagy részének fogalma sincs a fényképezésről.

Ez már nem egy rosszul sikerült darab! Forrás: Origo

Ebben az esetben ugyanis szinte a végtelenbe villantanak egy olyan fényforrással, ami alapvetően arra van kitalálva, hogy 1-3 méterre található tárgyakat megvilágítson. Ez még nem is lenne olyan nagy baj, de a kamera ilyenkor fel van készülve a vaku villanására, ami azt jelenti, hogy egy viszonylag világos terepre számítva megpróbálja leképezni a világot, és ehelyett nagyot koppan a sötétségen, ami fogadja.

Tehát még egyszer:

Este 3-5 méternél távolabbi célt a legritkább esetben, 10 méternél távolabbit pedig SOHA ne próbáljunk vakuval fényképezni!

3. Használjunk hosszú záridőt

Amennyiben a választott gép megengedi, érdemes hosszú záridőt használni, mert így a robbanás teljes folyamata megörökíthető.

Szép, rajzos képek készíthetőek ezzel a módszerrel.

Viszont van ennek egy hátránya is, mégpedig az, hogy így nehéz megfogni a gépet anélkül, hogy bemozdulna. Éppen ezért:

4. Őrizzük meg a tartásunkat

Egy éjszakai, hosszú záridővel készült kép elkészítésénél nagyon fontos, hogy mozdulatlanul tartsuk a fényképezőt, így ha csak tehetjük, támaszkodjunk ilyenkor neki valaminek, tartsuk vissza a levegőt a fotózás pillanatában, vagy ami az igazán jó megoldás, használjunk valamilyen állványt.

Mindegy, hogy fényképezővel vagy mobillal megyünk neki az éjszakának, mindegyikhez kapható valamilyen állvány, ami megkönnyíti az életünket.

5. Mondjunk nemet a digitális zoomra

A régi kompaktosok „kezében” maradt benne a reflex, hogy ész nélkül zoomoljanak. Ezt mindenképpen el kell felejteni, ha az ember telefonnal akar fényképezni. Van ugyan egy ritka csoportja a telefonoknak, melynek tagjai rendelkeznek optikai zoommal, de amelyek nem,

azok sajnos csupán digitálisan belenagyítanak a képekbe, és így az eredmény egy pixeles, használhatatlan izé lesz.

Ezért most még egyszer álljon itt a legfontosabb tanács:

Soha ne használjunk digitális zoomot!

Inkább utólag trükközzünk a képkivágással, hiszen a mai gépek már akkora képeket készítenek, hogy azokból jó részt levágva még mindig értelmezhető marad a méret, és a téma hangsúlyosabb lesz.
A tükörreflexes gépek tulajdonosaira természetesen ez nem vonatkozik, náluk szerencsére nincs lehetőség a digitális zoomra.

+1 Tartsuk tisztán a lencsét

Az ember nem is gondolná, hányszor fordul elő, hogy egy rossz kéztartásnak köszönhetően zsír kerül az optikára. Ilyenkor érdemes egy mikroszálas kendővel letörölni azt – jó, ha egy ilyen mindig van nálunk, ha bármikor is fotózni szeretnénk –

mert különben életlen, elmosódott képeket készít a legmenőbb kamera vagy telefon is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!