Felismerheti a bombákat a WiFi

wifi bomba robbanószerkezet
WiFi segítségével is detektálhatóak a veszélyes objektumok
Vágólapra másolva!
Egy új megoldással olcsón kiegészíthetőek lehetnek a meglévő biztonsági eljárások.
Vágólapra másolva!

Minden hétköznapi tárgynak és technológiának vannak szokatlan felhasználási területei, de a Rutgers Egyetem kutatóinak legújabb felfedezése még így is nagy meglepetést keltett. A csapat által a napokban nyilvánosságra hozott, kollegiálisan lektorált kutatása szerint a WiFi-jelek meglepően jól használhatóak robbanószerkezetek és egyéb fegyverek olcsó és hatékony detektálására, ugyanis a tárgyakban lévő fémek és folyadékok rendkívül sajátos, ezáltal pedig detektálható módon interferálnak a rádiójelekkel. Nagyon leegyszerűsítve a WiFi egy kis hatótávolságú bombaradarként is bevethető.

WiFi segítségével is detektálhatóak a veszélyes objektumok Forrás: Rutger Egyetem

A tesztelés során a kutatók elemezték, hogy mi történik a WiFi jeleivel, mikor különböző anyagokból készült tárgyakat visznek a közelükbe. Tizenöt alapanyagot és hat hordozóeszközt (szatyrokat, táskákat, hátizsákokat) használtak a kísérletek során.

Nagy meglepetésükre a rendszerük

99 százalékos hatékonysággal tudta megkülönböztetni a veszélyes és veszélytelen tárgyakat,

míg a puszta alapanyagok esetében átlagosan 90 százalék volt a detekciós ráta.

Persze a tárgyak és az anyagok beburkolása csökkentette a felismerési hatékonyságot: a 99 százalékos ráta 95 százalékra csökkent, ha a veszélyes tárgy egy átlagos hátizsákba került, a további csomagolás pedig újabb 5 százalékkal redukálta a siker esélyét.

Ebből fakadóan valószínű, hogy a veszélyes tárgyak leárnyékolásával teljesen kicselezhető a rendszer, hacsak nem sikerül detektálni magát a gyanús árnyékolást is.

Ettől függetlenül a kutatók szerint a megoldásuk óriási segítséget jelenthet a koncertekhez vagy meccsekhez hasonló, nyilvános események biztosításakor. Ezek esetében a látogatók táskáit manuálisan kell átvizsgálniuk a biztonsági őröknek, ami mindenki számára óriási kellemetlenség.

Az ilyen eseményeken anyagi okból nincs lehetőség a reptereken is bevetett, röntgenes vagy CT-s csomagellenőrzések bevezetésére.

A kutatócsapat jelenleg a rendszerének a csiszolásán dolgozik: a közeljövőben szeretnék lehetővé tenni a tárgyak formájának a felismerését, továbbá megbecsülhetővé tennék a detektált folyadékok mennyiségét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!