Bűnösnek vallotta magát a pornóval zsaroló ügyvéd

A szexuális felvilágosítás a szülők dolga - Interjú Rozs Erika szexuálpszichológussal
pornó számítógép
Vágólapra másolva!
Társaival együtt bő 6 millió dollárt csalt ki a torrentezőkből.
Vágólapra másolva!

Évekkel ezelőtt óriási divat volt az Egyesült Államokban, hogy a jogtulajdonosok nevében fellépő ügyvédi irodák fenyegető leveleket küldözgettek a jogvédett tartalmakat illegálisan letöltőknek, miszerint vagy fizetnek egy akár több ezer dolláros kártérítést, vagy pert kapnak a nyakukba szerzői jogsértésért.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP

Ebben az üzletben utazott a pornóvideók letöltése miatt fenyegetőző Prenda Law ügyvédi iroda is, ráadásul nagy sikerrel: bő 6 millió dollárt,

körülbelül 1,7 milliárd forintot

zsebeltek be olyanoktól, akik nem szerettek volna bíróságra menni a letöltögetés miatt.

Persze nem mindenki volt hajlandó fizetni, őket az ígéretnek megfelelően beperelte az ügyvédi iroda. Ez lett a Prenda veszte, ugyanis a három ügyvédből álló cég mindent megtett a siker érdekében, amibe beleértendő többek közt a netszolgáltatóktól való illegális adatkérés, a bírók félrevezetése, továbbá a bírók egyes döntéseinek, kérdéseinek és kéréseinek figyelmen kívül hagyása.

Végül egy kerületi bírónak elege lett a Prendából, hatósági vizsgálatokat kérvényezett az ügyvédi iroda működésének feltárása érdekében.

A végső döfést a bűnügyi kérdésekben illetékes FBI adta meg a Prendának: kiderítette, hogy az állításával szemben az irodának soha nem volt jogtulajdonos ügyfele. A pereskedések során felhasznált pornóvideók egy részét maga a Prenda készítette, majd kamu cégeken keresztül bízta meg saját magát a letöltők beperlésével.

A szexvideókat az egyik ügyvéd testvére töltötte fel a fájlmegosztó portálokra, hogy könnyen naplózhatóak legyenek a letöltők IP-címei.

A Prenda három ügyvédjéből végül csak John Steele és Paul Hansmeier ellen emeltek vádat, Paul Duffy időközben meghalt. Steele még tavaly áprilisban bűnösnek vallotta magát a csalási és pénzmosási vádakban, a múlt héten pedig Hansmeier is bevallotta a bűnösségét.

Nem világos, hogy milyen büntetést kaphatnak az ügyvédek, de mindenképp jó néhány évnyi letöltendő szabadságvesztésre számíthatnak. Hansmeier védőügyvédje leszögezte, hogy az ügyfele mindenképp fellebbezni fog a neki nem tetsző ítélet esetén, így nagyon sokáig eltarthat, mire mindkét vádlott megkapja a jogerős büntetését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!