[Frissítve] Eltitkolná a processzorok lassulását az Intel?

szerver data center internet archívum
TO GO WITH AFP STORY BY LOPEZ ESCURE AND VALENTIN BONTEMPS An employee of Equinix data center checks servers on July 21, 2014 in Pantin, a suburb north of Paris in the Seine-Saint-Denis department. Data centers have been flourishing in the working class suburbs of Seine-Saint-Denis, which has become the hub of digital storage in France over a few years. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
A cég megtiltotta a partnereinek a teljesítményadatok kiadását.
Vágólapra másolva!

Nehezen számon tartható mennyiségű sérülékenységre derült már fény az idei évben az Intel processzoraiban, ám szerencsére eddig mindegyiket sikerült az alaplapokon futó szoftver frissítésével hatástalanítania a cégnek. Ettől függetlenül nagy port kavart, hogy a Spectre sérülékenység javítása bizonyos műveletek végzése esetén kisebb vagy nagyobb mértékben, de lassította a processzorokat. Természetesen emiatt pereket is kapott a nyakába az Intel, bár vita tárgya, hogy a körülményeket figyelembe véve mennyire érdemes és jogos nekiugrani a cégnek.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Martin Bureau

Most úgy tűnik, hogy újabb botrány van kibontakozóban. Az Intel kiadta az alaplapgyártóknak és az operációs rendszerek készítőinek a legutóbb napvilágra került L1TF sebezhetőséget javító mikrokódfrissítést, ami nyilván üdvözlendő fejlemény, ám bekerült egy új rész a kódfrissítés licencszerződésébe.

Eszerint a partnerek nem közölhetnek semmiféle információt arról, hogy a kódfrissítés hatással van-e a processzorok sebességére.

A szervereken széles körben használt Debian Linux csapata máris közölte, hogy a licencszerződés módosítása miatt nem teszi elérhetővé a frissítést a felhasználóknak, és könnyen elképzelhető, hogy számos kisebb-nagyobb disztribúció készítői is erre az álláspontra helyezkednek.

Az Intel magatartása tisztességtelennek tűnik, de elsősorban nem az otthoni felhasználóknak érdemes felháborodniuk miatta, hanem a felhős számítási szolgáltatásokat bérlőknek.

Amennyiben a szolgáltatójuk nem kompenzálja őket teljes titokban a javítások által esetlegesen okozott teljesítményveszteségekért, akkor bizony az elméletileg bérelthez képest számottevően kevesebb számítási teljesítményt kaphatnak a pénzükért cserébe. További probléma, hogy az elméleti és a gyakorlati kapacitás közti különbség miatt „alábecsülhetik" a bérlendő kapacitást, ami megzavarhatja a működésüket.

Hírünk írásáig az Intel nem kommentálta a licencszerződés megváltoztatása körüli botrányt.

Frissítés: az Intel péntek reggelre visszavonta a botrányos licencszerződést, az új változat nem tiltja teljesítménytesztek publikálását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!