VR-os képzéssel előznék meg a kutyatámadásokat

kutyatámadás harapás vr virtuális valóság
Attól függően változik a kutya viselkedése, hogy milyen közel van hozzá a felhasználó
Vágólapra másolva!
Virtuális kutyán tanulhatnák az emberek a testbeszéd értelmezését.
Vágólapra másolva!

A kutyák döntő többségének nem hobbija az emberek értelmetlen megtámadása, az őket stresszelő helyzetek kialakulásakor inkább a konfrontáció elkerülésére törekednek. Részben ezért is a kutyaharapások jókora része elkerülhető volna pusztán azzal, ha az emberek képesek volnának megérteni az állatok testbeszédét, azaz gyakorlatilag nem haraptatnák meg magukat.

Attól függően változik a kutya viselkedése, hogy milyen közel van hozzá a felhasználó Forrás: Liverpooli Egyetem

A kutyákkal kapcsolatos ismeretterjesztést végző, továbbá rengeteg menhelyet üzemeltető brit Dogs Trust alapítvány a Liverpooli Egyetem kutatóival arra kereste a választ, hogy lehetséges-e virtuális valóság segítségével gyorsan és hatékonyan megtanítani az embereket a kutyák testbeszédének az értelmezésére.

A fókuszba az agresszivitásra utaló jelek szimulációja került, hiszen a projekt elsődleges célja egy harapások megelőzésére használható oktatóprogram kifejlesztése volt. A fenti demonstrációs videón megtekinthető a munka eddigi eredménye: a virtuális kutya magatartása annak függvényében változik, hogy milyen távolságra van tőle az ember.

A felek szerint ez csak az együttműködés kezdete, a jövőben szeretnék jelentősen kibővíteni a virtuális kutya lehetséges testbeszédeinek a körét, idővel akár általános célú oktatóprogramot is faraghatnak belőle.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!