Magyarok is dolgoznak az összeurópai mesterséges intelligencián

mesterséges intelligencia
(170915) -- BEIJING, Sept. 15, 2017 (Xinhua) -- People look at a bionic robot at an exhibition during the 2017 national mass innovation and entrepreneurship week in Beijing, capital of China, Sept. 15, 2017. More than 300 items and projects on artificial intelligence, biotechnology, new material, energy conservation, environmental protection, intelligent robot and Internet plus were displayed at the exhibition. (Xinhua/Zhang Chenlin)(mcg)
Vágólapra másolva!
Kutatók és a vállalkozások közötti egyedülálló mesterségesintelligencia-híd épül Európában.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió mintegy 20 millió euró támogatási keretösszegű mesterséges intelligenciával (Artifical Intelligence, AI) összefüggő kutatási és innovációs pályázatát hét pályázó közül az AI4EU konzorcium nyerte el. Meghatározó európai ipari vállalatok, kutatóközpontok, kis- és középvállalkozások és egyetemek mellett magyar oldalról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatói is részt vesznek az uniós megafelület fejlesztésében.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhang Chenlin

A 2019 januárjában induló nagyszabású projekt célja létrehozni egy olyan hatékony európai AI-on-demand platformot, amely elősegíti az innovációs folyamatokat és a technológia transzfert a kutatók és a gyakorlati felhasználás között olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint például a közlekedés, a feldolgozóipar vagy az egészségügy.

Cél a start-up vállalkozások, a kis és középvállalatok növekedésének a katalizálása is minden elképzelhető AI felhasználási szektorban.

„A pályázattal a kutatók lehetőséget kaptak, hogy mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiák következő generációit fejlesszék ki, ezzel párhuzamosan viszont a vállalkozások segítséget kapnak ahhoz, hogy ezeket alkalmazni is tudják. A BME a mesterséges intelligencia területén világszínvonalú kutatókkal, laboratóriumokkal és innovatív K+F projektekkel rendelkezik, és egyúttal mindezt ugyanilyen színvonalon oktatja" – emelte ki Józsa János, a BME rektora.

A platform egyidejűleg fogja ellátni a bróker, a fejlesztő és az egységes szolgáltató (one-stop shop) szerepét szolgáltatások, szakértelem, algoritmusok, szoftver keretrendszerek, fejlesztési eszközök, komponensek, modulok, adatok, számítástechnikai erőforrások, prototipizálás és finanszírozási forrás lehetőségek biztosításával.

A nyertes 80 tagú konzorciumot a francia THALES SERVICES SAS vezeti.

Az ismert ipari partnerek között található a Philips, az Orange, az Allianz, az SAP, a Siemens, a Telenor és az ABB. A kutatóközpontok közül a francia CNRS, a német Fraunhofer és DFKI, az olasz CNR és az összeurópai EIT Digital is a tagok közé tartozik. Kis- és középvállalkozásokon kívül számos jelentős európai egyetem is részt vesz a projektben. A magyarországi kapcsolattartó (National Contact Point, NCP) Németh Géza, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laboratóriuma vezetője. A másik magyar partner az ELTE.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!