Riasztóak a tinik mobilozási szokásai

Group of girls texting on smartphones Smart Phone Beautiful Schoolgirl Five People Using Phone Adolescence Teenagers Only Student Text Messaging Girls Teenage Girls Women Females Group Of People Beauty In Nature Surfing the Net Global Communications E-Mai
Happy girls in the city texting on their smartphones
Vágólapra másolva!
Csak a megkérdezettek harmada preferálja a személyes találkozókat a chatelés helyett.
Vágólapra másolva!

Vakarhatják a fejüket a pszichológusok és a szociológusak a fiatalokkal foglalkozó Common Sense alapítvány legújabb közvélemény-kutatása láttán. Az alapítvány 2012 után újból elvégezte (PDF) a tinik mobilozási szokásaival kapcsolatos felmérését, a friss kutatás során 1141 fő, 13-17 év közötti tinédzsert interjúvoltak meg. A szervezet szerint az USA fiatalkorú lakosságát tekintve reprezentatív a minta.

Forrás: Getty Images/Martin Dimitrov

A legaggasztóbb fejlemény, hogy drámaian nőtt azoknak a tiniknek az aránya, akik személyes találkozók helyett inkább chaten szeretnek kommunikálni: 2012-ben még 49 százalék preferálta a szemtől szembeni társalgást, idén viszont már csak 32 százalékuk vallotta ezt.

A tinik kétharmada inkább chatelni szeret az ismerőseivel, mintsem személyesen találkozni velük.

További riasztó felfedezés, hogy 5 százalékról 32 százalékra ugrott azoknak az aránya, akiket valamilyen módon már csúfoltak vagy zaklattak online.

Nem csak a gyerekek, de a szülők is egyre inkább mobilfüggőek: 2012-ben a gyerekek 21 százaléka kívánta azt, hogy bárcsak kevesebb időt töltenének a mobiljaikra tapadva a szüleik, míg idén már 33 százalék volt az arány.

Persze akadtak ellentmondásos válaszok is. A tinik 54 százaléka szerint a barátaikkal való lógás során rendszeresen elvonja a figyelmüket a közösségi média, és 44 százalékukat frusztrálja, hogy a barátaik mobiloznak az ilyen helyzetekben.

Ettől függetlenül az 55 százalékuk szinte soha nem teszi le a mobilját a barátai társaságában.

A tinik kétharmada szerint a közösségi média rossz hatással van a velük azonos korú fiatalokra, és 40 százalék kívánja azt, hogy bárcsak visszautazhatna a közösségi média előtt időbe.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!