Befejezte a Windows XP támogatását a Firefox

bill gates windows xp oprendszer
Microsoft chairman and chief software architect Bill Gates addresses the media about Windows XP, previously code-named "Whistler", the new Windows program for home and work at a news conference 13 February 2001 in Seattle. Windows XP, which features a new visual design and several new personal computing experiences, is scheduled to be available in the second half of 2001. AFP PHOTO/Jeff CHRISTENSEN
Vágólapra másolva!
Hamarosan pedig a Steam is búcsút vesz a rendszertől.
Vágólapra másolva!

A Firefox 62 múlt heti elérhetővé tételekor a Mozilla nem ejtett erről szót, azonban az új főverzió kiadásával párhuzamosan lezárult egy korszak a böngésző történetében: befejeződött a hosszú támogatási idejű Firefox 52 ESR javítgatása, ezzel együtt pedig a Windows XP és a Windows Vista operációs rendszerek támogatása. Mostantól kezdve a kérdéses rendszereket használók nem csak funkcionális, de biztonsági frissítéseket sem kapnak többé a Firefoxhoz.

Forrás: AFP/Jeff Christensen

Sajnos nem világos, hogy az XP és a Vista támogatásának a megszüntetése hány netezőt érint, de a Mozilla egyik munkatársa szerint a teljes felhasználói bázis talán 2 százalékáról lehet szó. Ez nem tűnik túl soknak, de valószínűleg több millió felhasználóról beszélünk.

Viszont a Mozilla még így is nagyvonalú volt a régi rendszereket használókkal, a Google már 2016-ban elbúcsúzott tőlük.

Kapcsolódó hír, hogy 2019. január 1-től kezdve a Steam játékáruház is befejezi a Windows XP és a Windows Vista támogatását. Ettől függetlenül akik a kérdéses időpontig telepítik a számítógépeikre a Steam kliensprogramját, azok egy ideig valószínűleg képesek lesznek még hozzáférni a játékgyűjteményükhöz.

Szerencsére nagyon kevés gamernek főhet emiatt a feje: a Steam aktív felhasználóinak csupán 0,18 százaléka használ Windows XP-t, a Vista részesedése pedig olyan szinten marginális, hogy a Valve egy ideje már nem is bajlódik a kimutatásával.

Végül egy érdekesség: a belátható jövőben a Windows 7 válhat az új XP-vé.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!