Nőni fog az okosórák üzemideje

qualcomm snapdragon wear 3100 okosóra smartwatch
Vágólapra másolva!
Bemutatkozott a Snapdragon Wear 3100 rendszerlapka.
Vágólapra másolva!

A jelenleg kapható okosórák első pillantásra már sok esetben megtévesztésig hasonlítanak a klasszikus karórákra, azonban a tipikusan egy napos üzemidejük továbbra is sok vásárlót elriaszt a megvásárlásuktól. Hétfőn a Qualcomm két és fél év után végre bejelentette a jelenlegi termékekben használt Snapdragon Wear 2100 rendszerlapka utódját, a cég szerint ez némileg változtatni fog a helyzeten.

Forrás: Qualcomm

A Snapdragon Wear 3100 technikai újításainak a taglalásába nem ment bele különösebben a gyártó, így például nem derült ki, hogy jobb teljesítményt nyújt-e az elődjénél. Annyi biztos, hogy az új rendszerlapkában számos feladatot (például a zenelejátszást, a hangparancsok figyelését, a GPS-követést) specializált koprocesszorok vettek át a processzortól. Ezek sokkal kisebb fogyasztás mellett képesek elvégezni ugyanazokat a munkákat.

A fejlesztések eredménye, hogy a Qualcomm szerint a Wear 3100 a körülményektől függően 4-12 órával hosszabb akkus üzemidőt tesz lehetővé az elődjénél.

Ez ugyan tagadhatatlanul érdemi előrelépésnek titulálható, de a nagy képet nézve kissé mégis csalódást kelt. Úgy tűnik, hogy a szokásosnál hosszabb üzemidejű okosórákat piacra dobni kívánó gyártók továbbra is kénytelenek lesznek olyan kreatív megoldásokon törni a fejüket, amelyekkel komoly kompromisszumok nélkül növelhetik az óráik akkukapacitását.

Az első Snapdragon Wear 3100-at használó okosórák még az idei utolsó negyedévben piacra kerülhetnek, többek közt a Fossil, a Louis Vuitton és a Montblanc már biztosan dolgoznak az új rendszerlapkát használó termékeiken.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!