Újabb piszkos részlet derült ki a Google kínai keresőjéről

Google Chrome, felület
Vágólapra másolva!
Összekötné a keresési előzményeket a mobilozók telefonszámaival.
Vágólapra másolva!

Komoly belső botrány tört ki augusztus elején a Google-nél, miután kiderült, hogy a vállalat szeretne visszatérni Kínában a keresőmotorok piacára. A cég keresője 2006-2010 között volt elérhető az országban, azonban a szólásszabadság és az emberi jogok fontosságára hivatkozva a Google végül inkább befejezte a helyi követelményeknek megfelelően cenzúrázott webszolgáltatás üzemeltetését.

Forrás: Shutterstock/Jeramey Lende

Sajnos időközben semmit sem változott a politikai helyzet Kínában, így a vállalat munkatársainak egy része aktívan ellenzi azt, hogy visszatérjen az országba a kereső. Most újabb érdekes részletet szivárogtatott ki a cég egyik „jóakarója" a Dragonfly kódnevű kínai keresőmotorral kapcsolatban: a Google nem pusztán cenzúrázni kívánja a törvényeknek megfelelően a találatait, de

összekötné a keresési előzményeket a mobilozók telefonszámaival.

Ez megkönnyítené a hatóságok számára az olyan személyek azonosítását, akik feketelistás témákban próbálnak információhoz jutni, plusz a már eljárás alatt álló személyek előzményeit is könnyebben megtalálhatnák a nyomozók.

A friss dokumentumokból kiderült, hogy a Dragonfly működtetésében egy kínai partnercég is részt venne, amiben semmi meglepő sincs, hiszen a külföldi cégek nem hozhatnak létre teljesen saját tulajdonú leánycégeket az országban.

A kínai partner kezelhetné a keresőmotor cenzúrázással kapcsolatos funkcióit is, így például képes lenne keresőkifejezéseket és találatokat letiltani benne.

Egyelőre nem világos, hogy a Google kínai keresőmotorja mikor indulhat el, bár a vállalat hivatalos tájékoztatása szerint még nem biztos, hogy erre egyáltalán sor kerül majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!