Menő telefon emberi áron - Huawei Mate 20 Lite teszt

Huawei Mate 20 Lite, képek
Klikkeljen a képre és mutatunk pár tesztfotót, amit a Mate 20 készített!
Vágólapra másolva!
A Huawei az elmúlt években egy „gagyi kínai” márkából a telefonos iparág élvonalába küzdötte fel magát, Magyarországon is kedveltnek számít, és nem is véletlenül. A cég remekül ismerte fel, hogy a brutális teljesítményű csúcstelefonok mellett igenis nagy szükség van megfizethető, jól kinéző, viszonylag erős, és sok kisebb extrát kínáló modellflottára, amellyel széles potenciális vásárlói rétegek nyerhetőek meg.
Vágólapra másolva!

A 2018 tavaszán bemutatkozott Huawei Mate 20 Lite is ebbe az igen népszerű csoportba tartozik, így amint lehetőségünk nyílt rá, kiéhezett farkasként vetettük rá magunkat.

Külsőre mint egy csúcsmobil

A Huawei az elmúlt években nagyon komolyan ráfeküdt a dizájnra, már az olcsóbb modelljeinél is hangsúlyt fektetve erre, és ez a koncepció a Mate 20 Lite esetében is visszaköszön. Az éjfekete színben is elérhető készülék ugyanis eszetlen jól néz ki, köszönhetően az oldalra „lelógó”, kerekített szélű üveglapnak, amely a frontfelületet és a kijelzőt fedi. A kávák pedig nagyon vékonyak, ami a középkategóriában bizony figyelemre méltó ritkaságnak számít. Nem hiányzik a mostanában rettenetesen divatosnak számító, eddig inkább csak a toptelefonoknál megjelenő szenzorsziget, azaz a notch sem, amely fentről lóg bele a képernyőbe.

A hátlap is rém elegáns Forrás: Origo

A hátlapon ott figyel az ujjlenyomat-olvasó mellett egy dupla lencsés kamerarendszer, oldalt pedig a kényelmesen elérhető, kellően nagy, de alig látható gombok kaptak helyet. Már természetesen a legmodernebb USB-C típusú csatlakozóval látták el, amely hangok továbbítására is képes, de szerencsére a hagyományos 3,5 mm-es jack kimenetet sem spórolták le róla sok mostani telefontól eltérően.

Hozza az elvárt teljesítményt

Amikor az árcédulát megláttuk, tudtuk, hogy nem ez a telefont fogja letaszítani a trónról a nagymenőket, legalábbis ami a teljesítményt illeti. A készülékbe a saját fejlesztésű, nyolcmagos HiSilicon Kirin 710 processzor került, amelyet igen dicséretes módon 4 GB RAM-mal párnáztak ki, és pakoltak mellé egy Mali-G51 MP4 típusú grafikus vezérlőt.

A teljesítmény mérésére szolgáló tesztprogramon, az AnTuTu benchmarkon 135 237 pontot teljesített, ami erősen közepes értéknek számít manapság. Ez pedig a használat közben is meglátszik, hiszen a csúcsgrafikájú játékok, illetve 3D-s alkalmazások enyhén akadoztak, így a grafika minőségéből (a felbontást, az effekteket) vissza kell venni a zökkenőmentes futtatásukhoz.

A nagy felbontású, HDR filmekkel nem volt gond, a multiasking is működik, és a böngészés sebessége is megfelelő.

A stabilitással nincs gond, az Android 8.1 operációs rendszert futtató masina nem fagyott, nem produkált zavaró önújraindításokat.

Korrekt kijelző

6,3 inches, HDR támogatású, 19,5:9 képarányú kijelzőjének felbontása 1080 x 2340 képpont 410 ppi pixelsűrűséggel, amivel elmarad a topmodellektől, de simán hozza a kategória átlagát! A döntéshozók az IPS LED LCD technológia mellett tették le a voksukat az OLED helyett, azaz a tökéletes feketét el is lehet felejteni, éppúgy, mint a végtelen kontrasztarányt. Maximális fényerő mellett 499 nit fényerőt mértünk, ami messzebb van a világcsúcstól, mint Peking Jeruzsálemtől, de ez igazából teljesen lényegtelen, hiszen

még sistergő napfényben is remekül lehet látni a képernyőt.

Ennél több pedig ugyebár nem kell! Ilyenkor a feketeszint mértéke 0,32 nit, ami pedig azt jelenti, hogy a valós kontrasztarány 1581,8:1. A látott kép egyébként kellően kontrasztos, a színek szépek, többnyire élénkek, de azért egyes árnyalatokat olykor enyhén fakónak éreztünk.

A fényerő bőven megfelelő! Forrás: Origo

A mozgásmegjelenítés viszont hibátlan, akadozás nincs, utánhúzás nincs, foltosodás nincs, a háttérvilágítás még a sarkoknál sem változik látványosan. A betekintési szög alapvetően rendben van, még ha nem is hibátlan, hiszen nagyon tág szögekből már észrevehető a szaturáció módosulása, azaz, hogy a tónusok kezdenek fakulni.

Jó akkumulátor

Nem eltávolítható 3750 mAh akkumulátora már papíron is egész jónak tűnt és a gyakorlati használat során kiderült, hogy a kapacitás bőven elég! Közepes fényerő mellett, átlagos, hétköznapi használat mellett, tehát kis böngészéssel, levelezéssel, videózással, filmezéssel, kamerázással, zenehallgatással, 12-14 órán keresztül bírja a strapát, ami manapság elég jó eredménynek számít, főleg egy ilyen méretű telefontól. A gyorstöltővel bő 45 perc alatt félig lehet tölteni az akkumulátort, ami szuper jó kis extra szolgáltatás!
A beépített hangrendszerrel viszont már nem voltunk ennyire elégedettek. Ugyanis a maximális hangerő viszonylag kicsi, és csutkára feltekerve bizony tapasztalható zajosodás! Lejjebb véve a hangerőt nincs gond, de hát ez így akkor sem az igazi. A basszusokból a szokásoknak megfelelően gyakorlatilag semmit sem hallani, a térérzet és a dinamika is hiányzik, de hát olyan telefon még nem született, ahol ezeket normálisan megoldották volna. A fizikát becsapni ugyanis nem lehet, állítson bárki, bárhol, bármit.

Remek kamerák, sok extrával

A hátlapi dupla kamerarendszer felbontása 20 megapixel (+2 megapixeles mélységet adó szenzorral), a szelfikamera pedig 24+2 megapixeles!

A készített képek minősége még kevés fénynél, sötétben is remek!

Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite
Huawei Mate 20 Lite

Természetesen állíthatóak az egyes értékek (pl. ISO érzékenység, színhőmérséklet, fókusz stb.) manuálisan is, de erre sok szükség sincs, hiszen a mesterséges intelligenciát alkalmazó elektronika automata módban is remekül végzi a dolgát. Nem hiányoznak a különféle extrák, tehát kiegészítő effektek, animált hátterek, és a manapság egyre inkább elterjedté váló mesterségesintelligencia-funkciók sem. Ezek segítségével pedig igen egyszerűen rém változatos fotók és képek készíthetőek, ami tényleg pozitívum.

Értékelés

Az simán benne van a pakliban, hogy a Huawei a Mate 20 Lite-tal aratni fog, hiszen a nyitóára 110 000 forint, és ehhez képest az ember kap egy nagy méretű, dizájnjában a csúcstelefonokat idéző készüléket teljesen korrekt kijelzővel, az elvárt teljesítménnyel és az átlagosnál jobb kamerarendszerrel. Az ár-érték arány tehát rendben van, a kezelhetőségre sem lehet panasz, az extrák és a mesterségesintelligencia-funkciók is hasznosnak tűnnek, szóval, aki egy középkategóriás mobilra vágyik emberi áron, annak csak ajánlani tudjuk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!