Szoftverhiba miatt zúzatnak be 293 vadiúj autót

subaru ascent 2019 suv auto kocsi
Subaru Ascent (2019)
Vágólapra másolva!
Az amerikai piacon árult Subaru Ascentnél akadt egy váratlan hiba.
Vágólapra másolva!

Egyre gyakoribbak a szoftverhiba miatta visszahívások az autóiparban, az elmúlt években egyes gyártók például motorhibákat okozó bugok és károsanyag-kibocsátási teszteken való csalás miatt is rákényszerültek egyes járműveik extra szervizelésére. Mondjuk az utóbbit félrevezető szoftverhibának nevezni, hiszen szándékosan csaltak a teszteken.

Subaru Ascent (2019) Forrás: Subaru

Most egészen extrém szoftverhiba miatt bosszankodhat a vadiúj Subaru Ascentet választott amerikai vásárlók egy apró tábora, az amerikai közlekedésfelügyelet visszahívott 293 darabot, az USA-ban piacra került modellek olyan 1 százalékát.

A szoftverhiba ezúttal sajnos nem oldható meg egy frissítéssel, ugyanis nem magában az autóban van: a kocsik gyártása során a robot hegesztőgép a rossz programozása miatt kihagyott jó néhány hegesztést a B-oszlop környékén (az első és a hátsó ajtók közti részről van szó), így egy baleset esetén a vártnál sokkal törékenyebbnek bizonyulhatnak az érintett kocsik.

A Subaru a következő hetekben értesíti majd a visszahívásról az érintett vásárlókat, és egy az egyben ki fogja cserélni egy teljesen új, azonos modellre a kocsijukat.

Ebből sejthetően a hibát nem fogják javítani: akármilyen hihetetlennek is tűnik, a Subaru szerint nem lenne gazdaságos manuálisan meghegesztetni a karosszériájukat,

inkább megsemmisíti a járműveket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!