Verziószámokat kaptak a WiFi szabványai

netgear nighthawk x4 ac2350 wifi router
NetGear Nighthawk X4 AC2350
Vágólapra másolva!
Innentől kezdve érthetőbb lesz, hogy melyik kiadást támogatják az eszközök.
Vágólapra másolva!

A WiFi egy közel két évtizede fejlődő technológia, az idők során jó néhány új verzió érkezett belőle. Az újabb és újabb kiadások számos fejlesztést kaptak, a legnyilvánvalóbb ezek közül a maximális adatátviteli tempó folyamatos emelkedése volt.

Forrás: NetGear

Sajnos a mérnökök egészen eddig betűkkel (a, b, g, n, ac, ax) különböztették meg a WiFi szabványok újabb és újabb generációit, amivel alaposan megkavarták az elnevezési sémát nem átlátó fogyasztókat. Például router vagy laptop vásárlásakor a többség szeretne olyan terméket venni, ami támogatja az éppen leggyorsabb WiFit, de ezt megnehezítette a nem célszerű névadási rendszer.

A szabványért felelős WiFi Alliance szervezet úgy döntött, hogy véget vet az áldatlan állapotnak, és visszamenőlegesen átnevezte az összes WiFi-szabványt: simán odabiggyesztette a WiFi szócska után azt, hogy hányadik generációs megoldásról van szó.

Például az ötödik generációs WiFi szabványnak eddig „WiFi 802.11ac" volt a neve, de mostantól kezdve „WiFi 5"-ként kell hivatkozni rá.

A remények szerint ezzel átláthatóvá válik a fogyasztók számára, hogy a nézegetett eszközök a WiFi melyik verzióját támogatják.

Új névRégi név
WiFi 1802.11a
WiFi 2802.11b
WiFi 3802.11g
WiFi 4802.11n
WiFi 5802.11ac
WiFi 6802.11ax

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!