Csattant a bilincs a Microsoft kamu alkalmazottain

indiai call center
In this photograph taken on September 7, 2016, an Indian man works at a call center of TravelKhana in Noida. Passengers on India's vast railway network have long complained of the terrible food on offer to sustain them on long journeys, but now all that is changing thanks to a slew of new services bringing fast food to your seat. / AFP PHOTO / CHANDAN KHANNA / TO GO WITH AFP STORY: 'India-Lifestyle-Transport-Food', FEATURE by Bhuvan BAGGA
Vágólapra másolva!
Két tucat terméktámogatásos csalót vettek őrizetbe Indiában.
Vágólapra másolva!

Hazánkban szerencsére szinte ismeretlenek, de az angol nyelvű országokban, elsősorban az Egyesült Államokban rendkívül gyakoriak a kamu terméktámogatásos csalások. Ezek során a csalók telefonon bemesélik az áldozataiknak, hogy a Microsoft ügyfélszolgálatától hívják őket, ugyanis a cég rendszere szerint vírusos a számítógépük. Persze nem kell megijedni, néhány száz dollár ellenében megoldják távolról a vírusirtást.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Chandan Khanna

Meglepő lehet, de a terméktámogatásos csalások kiindulópontja általában India, a komolyabb csalók komplett telefonközpontokat üzemeltetnek, ahonnan angolul beszélő indiaik hívogatják az amerikai polgárokat. A Microsoft természetesen próbál fellépni a csalók ellen, az NDTV beszámolója szerint (via Neowin) a múlt héten sikerült több csalásra szakosodott céget is lekapcsoltatnia.

A Microsoft helyi kirendeltségének az információi alapján megszervezett razzia során tíz telefonközpontot kapcsolt le az indiai rendőrség, továbbá letartóztatta ezeknek a tulajdonosait és vezetőit,

összesen 24 személyt.

A cégek nem csak a potenciális áldozatok véletlenszerű hívogatásával csaltak ki pénzt, de még hirdetéseket is feladtak a Microsoft nevében, így esetenként a ténylegesen technikai problémákkal küzdő számítógépezők maguk hívták a telefonközpontjaikat.

A razzia során üzemeltek a telefonközpontok, így nem csak elegendő bizonyítékot tudtak begyűjteni a rendőrök, de tetten érték az elkövetőket.

Nem világos, hogy milyen büntetésre számíthatnak a telefonközpontok tulajdonosai és vezetői, ez minden bizonnyal attól is függ, hogy konkrétan mit sikerül rájuk bizonyítani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!