Fura szerzet a Samsung Galaxy Book2

samsung galaxy book2 windows 10
Samsung Galaxy Book2
Vágólapra másolva!
Windows 10 fut rajta, de Snapdragon lapkakészletet használ.
Vágólapra másolva!

Bemutatkozott a legelső olyan hibrid számítógép, amely Windows 10 operációs rendszert futtat, de Intel vagy AMD processzor helyett Qualcomm Snapdragon lapkakészletet használ. Egyeseknek ismerős lehet ez a felállás, néhány évvel ezelőtt a Windows 8-ból is készült mobilokba és táblagépekbe szánt ARM processzorokon futó változat, de gyorsan megbukott a projekt, senkit sem érdekeltek a Windows RT-s tabletek.

Samsung Galaxy Book2 Forrás: Samsung

Most némileg más a helyzet, ezek a második körös termékek ugyanis emuláció segítségével lehetővé teszik a klasszikus windowsos alkalmazások futtatását, míg a Windows RT kizárólag a Windows Áruházból telepíthető modern appok használatára adott lehetőséget. Viszont jelentős limitáció, hogy csak 32 bites programok használhatóak a Snapdragon lapkakészletes eszközökön.

További problémát jelent, hogy ezek az új Qualcomm Snapdragon lapkakészletes eszközök teljesítmény tekintetében sincsenek egy szinten a megszokott, Intel processzoros termékekkel. Viszont cserébe elméletileg sokkal hosszabb akkus üzemidőt kínálnak,

így lehetnek olyanok, akiknek a limitációik ellenére jobban beválhatnak ezek az eszközök.

A konkrét termékre rátérve a Samsung Galaxy Book2 lényegében a Microsoft Surface Pro riválisa. Alapvetően egy táblagép, azonban jár hozzá egy billentyűzetet és touchpadot tartalmazó dokkoló, sőt: a gyártó bedobott a dobozába egy S Pen érintőceruzát is.

Az extrák mellékelése remek ötlet volt, a Microsoft Surface eszközökhöz külön kell megvásárolni ezeket a kiegészítőket.

A Samsung eszközébe 12 hüvelykes és 2160×1440 pixeles Super AMOLED érintőkijelző került, a kamerái 5 és 8 megapixelesek. A lapkakészlete Qualcomm Snapdragon 850 típusú, ami mellé 4 GB memóriát és 128 GB háttértárat társítottak a mérnökök, az utóbbi akár microSD-vel is bővíthető. A kütyü egyik nagy előnye, hogy a szokásos Bluetooth és WIFI mellett beépített LTE modemmel is rendelkezik.

Samsung Galaxy Book2 Forrás: Samsung

Mint említettük, a Microsoft szerint az ARM processzor használatának nagy előnyét a hosszabb akkus üzemidő jelenti, azonban nem teljesen világos, hogy ezen a téren mire lehet számítani a Samsung hibrid számítógépétől. Annyi tudtunk meg, hogy videót akár 20+ órán keresztül is lehet nézni vele.

Az sajnos rejtély, hogy életszagú használati körülmények mellett meddig bírja szusszal az akkuja.

A Samsung Galaxy Book2 november elején elsőként az Egyesült Államokban kerül majd piacra, 1000 dolláros (282 ezer forintos) ajánlott fogyasztói áron.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!