Ennyivel drágulhatnak az androidos mobilok

google android
Vágólapra másolva!
Akár 40 dollárba is kerülhet a Google appjainak licencelése.
Vágólapra másolva!

A héten beszámoltunk a Google váratlan bejelentéséről, miszerint az Európai Bizottság rekord versenyügyi bírságára válaszul a cég mostantól licencdíjat kér a gyártóktól az androidos eszközökre szánt alapvető appjainak az előtelepítéséért. Ez nem globális gyakorlat lesz, csak az Európai Gazdasági Térségben árusított készülékekre vonatkoznak az új feltételek.

Forrás: Ashwin Kamath / Flickr

A részleteket nem hozta nyilvánosságra a vállalat, azonban a The Verge hozzájutott az ezeket taglaló, bizalmas dokumentumhoz. Eszerint az okostelefonok esetében országonként és eszközönként eltérő lesz, hogy mennyi licencdíjat kell fizetniük a gyártóknak, az összeg 2,5 dollár és 40 dollár (700 és 11 000 forint) között mozog. A táblagépek esetén 20 dollárban, azaz olyan 5600 forintban maximalizálták az extra költséget.

A Google az érintőkijelző pixelsűrűsége alapján sorolja be a különböző árkategóriákba az eszközöket, ez az információ ugyanis megbízhatóan jelzi, hogy milyen árkategóriás termékről van szó.

Minél magasabb árfekvésű egy készülék, annál többe kerül, hogy megtalálható legyen rajta például a Play Áruház.

Viszont érdemes megemlíteni, hogy a Google akár teljesen hajlandónak bizonyulhat elállni a licencdíj beszedésétől, ha a gyártók előtelepítik az eszközeikre a Kereső és Chrome appok párosát. Emellett amelyik gyártó eltekint a duó előtelepítésétől, az nem kap részesedést a telefonjain keresztül a Google-höz befolyt reklámbevételekből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!