Újból törésállóvá vált az iPhone

apple iphone xs okostelefon eső smartphone rain
Aranyvasárnap is legyen kéznél az esernyő (Illusztráció).
Vágólapra másolva!
Kicselezte a GrayKey crackelőeszközt az Apple.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen helyzetbe került az atlantai GrayShift nevű cég, a Forbes beszámolója alapján az iOS legújabb főverziójával az Apple sikeresen blokkolta a GrayKey működését. A GrayKey egy hardveres törőeszköz, a hatóságoknak méregdrágán és szolgáltatásként értékesített termékkel felnyithatóak voltak a PIN-nel lezárt iEszközök. A feloldani kívánt mobilokat és tableteket csak hozzá kellett csatlakoztatni a törőkütyühöz egy adatkábellel, pár percen belül pedig már fel is oldotta azokat.

Apple iPhone Xs Forrás: Apple

Az informátorok szerint az iOS 12 rendszert futtató eszközöket jelenleg nem képes feloldani a GrayKey, bár például néhány nem titkosított fájlt és metainformációt azért ki tud szipkázni a háttértáraikról. Viszont ezek az információk szinte biztosan haszontalanok a hatóságok számára.

A szakértők egyelőre nem tudják, hogy az Apple vajon milyen trükköt vetett be a GrayKey működésének a blokkolására, így korai spekulációkba bocsátkozni, hogy mennyire lesz tartós a megoldás.

Nem lepődnénk meg, ha előbb-utóbb a GrayShift szakemberei újból működésre bírnák a törőeszközüket, mire az Apple kénytelen volna megint előállni valamiféle ellenlépéssel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!