Hivatalosak az új és trendi iPad Pro táblagépek

apple ipad pro 2018
Apple iPad Pro (2018)
Vágólapra másolva!
Vékony kijelzőkávát, Face ID-t és bivalyerős lapkakészletet kaptak.
Vágólapra másolva!

A csúnyán megdrágult Mac Mini mellett az Apple bemutatta a professzionális felhasználásra szánt iPad Pro tabletcsalád legújabb generációját is. Az eszközökről szóló pletykákat követők számára nem okoztak meglepetést a termékek: az Apple jelentősen lecsökkentette a megjelenítőiket körülölelő kávákat, erősebb lapkakészlettel szerelte fel az eszközöket, továbbá eltüntette a Home gombot és a Touch ID ujjlenyomat-olvasót az előlapjukról. Az utóbbiak helyett bevezette a tavalyi iPhone X-ben debütált Face ID arcfelismerést, ez egyébként álló és fekvő tájolás mellett is működik.

Apple iPad Pro (2018) Forrás: Apple

Az iPad Pro eddig kétféle változatban volt elérhető, a kisebbik modell 10,5 hüvelykes, míg a nagyobbik 12,9 hüvelykes volt. Ez most részben megváltozott, a 2018-as évjáratú modellek 11 és 12,9 hüvelykes kivitelekben érhetőek el, azaz a kisebbik táblagépnek nőtt egy picit a megjelenítője. Viszont a tablet szélessége és a magassága ennek ellenére nem változott, a kisebb kávák miatt elfér a nagyobb méretű kijelző a körülbelül ugyanakkora házban.

A megjelenítőnél tartva az új táblagépek az iPhone XR-ben is használt LCD panellel rendelkeznek, a kisebbik modellbe 2388×1668 pixeles, míg a nagyobbikba 2732×2048 pixeles került.

Az új iPad Prók motorháztető alatti újdonságát az A12X Bionic lapkakészlet használata jelenti, ez az Apple eddigi legnagyobb teljesítményű megoldása, nyolcmagos processzor és hétmagos grafikus vezérlő található benne.

Apple iPad Pro (2018) Forrás: Apple

Az Apple szerint a processzor előző iPad Pro gépekben lévőkhöz képest az egyszálas futtatás során 35 százalékkal, míg többszálú feldolgozás esetén akár 90 százalékkal is gyorsabb lehet. A grafikus processzor szintén kegyetlenül gyors, a cég szerint nyers számítási teljesítményre körülbelül párban van az Xbox One S konzolban lévő AMD Radeon videovezérlővel.

Sajnos az Apple szokásához híven nem közölte, hogy mennyi rendszermemória dolgozik a táblagépekben, de háttértár tekintetében négyféle változat (64 / 256 / 512 GB és 1 TB) közül választhatnak majd a vásárlók.

További érdekesség, hogy teljesen megújult a 129 dolláros Apple Pencil is. Az érintőceruza mágneses elven rögzíthető a készülékek széleihez, ráadásul ebben az állapotban vezeték nélkül töltődik az akkuja.

Viszont maguk az iPadek nem tölthetőek vezeték nélkül.

A szintén opcionális Smart Keyboard billentyűzetes kiegészítő is frissült, már kétféle szögben képes megtartani a beledokkolt táblagépeket, cserébe kissé drágább lett.

Az idei iPad Prók további érdekesebb újításai és tulajdonságai: USB-C csatlakozó, 12 megapixeles hátlapi kamera 4K@60FPS videorögzítéssel, 18 wattos teljesítményű töltő, 10 óra körüli akkus üzemidő.

Az új Apple iPad Pro táblagépek november 7-én kerülnek piacra, hazánkban a kisebbik modell ára 310 ezer forintnál, míg a nagyobbiké 380 ezer forintnál kezdődik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!