Szétperelte az ősi játékait terjesztőket a Nintendo

snes retro játékkonzol famicom cartridge
SNES
Vágólapra másolva!
Papíron 3,5 milliárd forint kártérítést kellene fizetnie egy házaspárnak.
Vágólapra másolva!

A retro videojátékok iránt érdeklődők nagyon jól tudják, hogy nem szükséges régi játékkonzolokkal rendelkezni a hozzájuk készült játékok futtatásához. Helyettük számítógépes emulátorok is bevethetőek, azonban ebben az esetben nincs más választásuk a játékosoknak, minthogy valahonnan le kell tölteniük a játékokat tartalmazó ROM-fájlokat, hiszen a számítógépükre nem tudják rádugni a retro konzolokhoz készült játékkártyákat.

SNES Forrás: Antonio Tajuelo / Flickr

Ez sejthetően jogi problémát jelent: az emulátorok készítése és használata önmagában legális, azonban a jogtulajok senkinek sem adtak engedélyt arra, hogy digitális másolatot mentsenek az annak idején kizárólag játékkártyákon terjesztett játékaikról. Emellett a ROM-ok terjesztése és/vagy letöltése szintén illegális: hiába 30 éves egy játék, akkor is ugyanolyan jogi védettséget élvez, mint bármelyik új társa.

Ettől függetlenül egészen a közelmúltig meglepően sok olyan portál volt elérhető, amelyekről minden további nélkül le lehetett tölteni a retro játékokat tartalmazó ROM-fájlokat.

A portálokat tipikusan rajongók üzemeltették, akik úgy gondolták, hogy a cselekedeteikkel nem ártanak a játékok jogtulajainak, hiszen azok már évtizedek óta egy fityinget sem keresnek az ősrégi játékaikon. Erre az elképzelésre látszólag ráerősítettek a jogtulajok is, békén hagyták a letöltőoldalakat.

SNES cartridge Forrás: Antonio Tajuelo / Flickr

Persze várható volt, hogy egy jogtulaj előbb-utóbb váratlanul felébred. A Nintendo nemrég beperelt egy arizonai házaspárt, ők üzemeltették a LoveROMS és LoveRETRO letöltőportálokat.

A házaspár meg sem próbált érdemben védekezni, a TorrentFreak pedig kiszúrta, hogy ítélet született az ügyben: az alpereseknek le kell kapcsolniuk az említett portálokat (ez már a per elindulása előtt megtörtént), át kell adniuk a domaincímeiket felperesnek, nem készíthetnek újabb ROM-os portálokat, továbbá 12,3 millió dollár,

azaz 3,52 milliárd forint kártérítést kell fizetniük a Nintendónak.

Az utóbbi szinte garantáltan nem fog megvalósulni, vagy legalábbis rendkívül valószínűtlennek tűnik, hogy volna ennyi pénze a házaspárnak. A Nintendo valószínűleg elrettentési célból ragaszkodott az óriási összeghez, soha nem számítottak rá az ügyvédei, hogy ténylegesen ki lehetne azt sajtolni az alperesekből.

Szinte garantáltan az fog történni, hogy a Nintendo ügyvédei csendben kötnek egy megállapodást az alperesekkel, miszerint csak a bíróság által megítélt összeg töredékére tartanak igényt.

Ez szinte szabványos eljárás az ilyen ügyeknél, a TorrentFreak példaként a Hotfile fájlmegosztót hozta fel, amelynek négy éve 80 millió helyett igazából csak 4 millió dollárt kellett kifizetnie az amerikai zeneipari jogvédőknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!