Évtizedekre börtönbe kerülhet a swattingoló

tyler bariss swatting
Tyler Bariss
Vágólapra másolva!
Tyler Barriss 51 vádpontban vallotta bűnösnek magát.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben ostoba tragédia sokkolta a gamer közösséget és a közvéleményt, a Kansas államban lévő Wichita városában egy rendőr lelőtt a háza előtt egy kétgyermekes apát. Andrew Finch egy swattingolás halálos áldozata lett: az incidenskor 25 éves Tyler Bariss kiküldte a címére a rendőröket azzal, hogy az ingatlanban tartózkodó férfi fejbe lőtte az apját, és túszként fogva tartja a további családtagjait.

Tyler Bariss Forrás: LAPD

Az egész ott kezdődött, hogy két Call of Duty játékos összeveszett egy másfél dolláros (430 forintos) tétű játékon, mire az egyik kitalálta, hogy jó vicc lenne swattingolni a másikat. A másik erre megadta a korábbi lakcímét, Tyler Bariss pedig egy hamis segélyhívással kiküldte a rendőröket a címre. A három amerikai fiatalt röviddel Finch halála után letartóztatták, a főkolompos Bariss-ról pedig kiderült, hogy

már jó ideje szórakozott swattingolós és hamis bombariadós segélyhívások indításával.

Bariss számára hamarosan eljön az igazság pillanata, momentán két büntetőper folyik ellene. Az egyikben az összes hamis segélyhívásával és swattingolásával, plusz banki csalással foglalkozik a bíróság. Bariss védőügyvédje a napokban egyezséget kötött az ügyésszel, a fiatal férfi 51 vádpontban vallotta bűnösnek magát.

Ha a bíró elfogadja a felek közti megállapodást, akkor január 30-án megtörténhet az ítélethirdetés, a hírek szerint Bariss legalább 20 év börtönre számíthat.

A másik büntetőeljárás specifikusan Finch halálával kapcsolatos, az első tárgyalási nap január 7-én lesz. Bariss-t gondolatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, amiért akár 3 év börtönbüntetés és 300 ezer dolláros pénzbírság is kiszabható. Természetesen a két másik játékost is megvádolta az ügyész, de nem világos, hogy Casey Viner és Shane Gaskill ellen pontosan mit hozott fel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!