[Frissítve] Per indulhat a Fallout 76 miatt

bethesda fallout 76
Fallout 76
Vágólapra másolva!
Nem is a játék minősége, hanem a Bethesda üzleti praktikái verték ki a biztosítékot.
Vágólapra másolva!

Pár nappal ezelőtt mi is beszámoltunk a kellemetlen hírről, hogy a körülbelül három hete megjelent Fallout 76 lényegében egy katasztrófa: rendkívül bugos, ráadásul azt sem tudja, hogy egyjátékos vagy többjátékos játék akar-e lenni, semelyikben sem jó. Mindezek után az elmúlt időszakban két új panasz is felmerült, mindkettő a Bethesda üzleti praktikáival kapcsolatos, a Migliaccio & Rathod ügyvédi iroda jóvoltából a kiadó csoportos pert kaphat miattuk a nyakába az Egyesült Államokban.

Fallout 76 Forrás: Bethesda Game Studios

A rengeteg csalódott játékos érintő probléma, hogy amennyiben közvetlenül a Bethesda boltjából vásárolták meg a Fallout 76 digitális vagy dobozos kiadását, akkor nem feltétlenül képesek pénzvisszatérítésért folyamodni. Mint kiderült, a Bethesda boltja csak akkor hajlandó pénzvisszatérítést adni az USA-ban, amennyiben az adott ügyfél esetében alkalmazandó állami törvények erre szigorúan kötelezik.

Mindenki más leírhatja veszteségként, hogy egy romhalmazt kapott a 60 dollárjáért cserébe.

Ez még semmi, hiszen a játék 200 dolláros Power Armor Edition kiadását megvásároltak jó minőségű vászontáska helyett egy olcsó nejlontáskát kaptak a csomagjuk részeként. Ez konkrétan a fogyasztók megtévesztése, hiszen a Bethesda specifikusan vászon anyagúnak hirdette a táskát.

A cég szerint technikai okokból történt az anyagváltás, és felajánlotta a játék különleges kiadását megvásároltaknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a terméktámogatással, jóvátételként kapnak 500 atomot. Ez a Fallout 76 mikrotranzakciós boltjának a fizetőeszköze, a kérdéses mennyiség 4,99 dollárért vásárolható meg a játékban.

Valódi pénz helyett játékpénzzel kompenzálná a rajongókat a Bethesda.

És ez még a kisebbik inzultus, a kérdéses 500 atomért ugyanis szinte semmi olyat nem lehet vásárolni a Fallout 76 boltjában, amiért megérné pénzt adni. A gamerek nagyrészt a játékban felépített épületekbe vehetnek belőle lámpákat, bútorokat, ajtókat, és hasonlóan izgalmas elemeket.

A többség valószínűleg inkább egy tetszetős skint venne a karakteréhez, de sajnos azok sokkal több pénzbe kerülnek.

Elég nyilvánvalónak tűnik, hogy mire megy ki a játék. A Bethesda kártérítés címszó alatt egy számára semmibe sem kerülő játékpénzt ad a rajongóknak, és közben abban reménykedik, hogy a vonzó elemek megvásárlása érdekében a rajongók hajlandóak lesznek igazi pénzért további játékpénzt venni, kiegészíteni a kártérítésként kapott összeget.

Ez abból egyértelmű, hogy a Bethesdának egy fityinggel sem kerülne többe 500 helyett 1000, 2000, vagy éppen 4000 játékbeli pénzt jóváírnia kártérítésként.

Nem úgy tűnik, mintha a Migliaccio & Rathod irodának nehéz dolga lenne a csoportos per tető alá hozásában, a Bethesda fogyasztóellenes és megfejős üzleti praktikái láttán lassan már az EA is ma született báránynak tűnik.

Jó kérdés, hogy a Bethesda mégis minek nézi a Fallout-rajongókat.

Frissítés (2018. 12. 04.): a Bethesda hajlandó elküldeni az eredetileg megígért táskát a vásárlóknak. A táskára való igényt január végéig lehet benyújtani a vállalat ügyfélszolgálatán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!