Leszámolás indult a warezoldalak között

kalózok, zászló
Drapeau pirate avec une tete de mort. ©PrismaArchivo/Leemage
Vágólapra másolva!
Orosz és ukrán kalózok próbálhatják eltüntetni a konkurenciát.
Vágólapra másolva!

A nyilvános kalózoldalak jókora részétől sosem állt távol a rendkívül agresszív és gusztustalan reklámozás, ám az elmúlt években sikerült minden eddiginél visszatetszőbbé válniuk. A vállalhatatlan helyzet miatt több alternatív letöltőoldal is indult, ezek a jóval elfogadhatóbb hirdetési praktikáik miatt folyamatosan növelik az ismertségüket, jelentős mennyiségű látogatót és bevételt szipkáznak el a régebbi portálok elől.

Forrás: AFP/PrismaArchivo/Leemage

Nagyon úgy tűnik, hogy egyes a profitjuk maximalizálásában érdekelt játékletöltő portálok üzemeltetői az elmúlt hónapokban gyakorlatilag leszámolásba kezdtek: orosz és ukrán IP-címeket használó számítógépekről DMCA-kérelmeket küldözgetnek a Google-nek, hogy az törölje a riválisaik weblapjait a keresési találataiból. A kérelmek nem klasszikus DMCA szerzői jogi követelések, ugyanis arra hivatkoznak bennük, hogy a megadott linkeken lévő letöltések másolásvédelmet kerülnek ki.

Emiatt még elméletben sem lehetséges megtámadni a törlési kérelmeiket, függetlenül attól, hogy a csalók többek közt a Valve és az Ubisoft nevében küldik azokat, azaz jogtalanul és rosszindulatúan megszemélyesítik a vállalatokat.

A csalás látszólag működik, a semmiféle tolakodó és rosszindulatú hirdetést sem futtató GoogOldDownloads (GOD) kalózportál néhány hónapnyi küzdelem után most feladta a harcot. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az üzemeltetői nem csak a csalók törlési hadjárata miatt döntöttek a lekapcsolása mellett, hanem mert féltek a játékok jogtulajdonosaival való pereskedéstől.

Túlnőtt rajtuk a projekt, nem kívánták tovább vállalni a GOD működtetésével járó rizikót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!